Na enem od transparentov na shodu v Hyde Parku piše
Na enem od transparentov na shodu v Hyde Parku piše "To je za zadnjih 400 let". Foto: Reuters

Zaradi smrti temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med pridržanjem pred devetimi dnevi v Minneapolisu ubil belski policist, se je v londonskem parku Hyde kljub omejitvam združevanja zaradi novega koronavirusa zbralo več tisoč ljudi, ki so se nato odpravili v središče mesta.

Shod je organizirala aktivistična skupina Življenja temnopoltih štejejo, kakor se imenuje tudi gibanje za pravice temnopoltih prebivalcev v ZDA. Organizatorji so udeležence shoda pozvali, naj ohranjajo potrebno medsebojno razdaljo, poroča BBC.

Protestniki so vzklikali "Združeno kraljestvo ni nedolžno", s čimer so opozarjali na dolgo tradicijo rasizma v delovanju te države.

Prejšnji podoben shod se je v središču Londona odvil v nedeljo.

Konservativni premier Boris Johnson je dejal, da je bila Floydova smrt "grozna" in "neopravičljiva", a je bil kritiziran, da je ta dogodek komentiral šele zdaj.

Na pariških ulicah se je kljub prepovedi zbiranja zbralo približno 20.000 protestnikov. Foto: Reuters
Na pariških ulicah se je kljub prepovedi zbiranja zbralo približno 20.000 protestnikov. Foto: Reuters

V Parizu protesti in spopadi zaradi smrti temnopoltega moškega

V Parizu so v torek izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki so se zbrali zaradi smrti temnopoltega Adama Traoreja med policijskim priporom leta 2016.

Med spopadi v francoskem glavnem mestu je prišlo do uporabe solzivca in gumijastih nabojev, prav tako so zagorele številne barikade in po zraku leteli različni predmeti. Manjše proteste so pripravili tudi v mestu Lille na severu države, Marseillu na jugu države ter Lyonu v osrednji Franciji. V Lillu se je zbralo okoli 2500 protestnikov, v Marseillu 1800 in Lyonu 1200.

V Parizu so se protestniki v torek pozno popoldne zbrali pred enim od sodišč, kljub prepovedi zbiranja več kot deset ljudi, ki velja zaradi pandemije novega koronavirusa. Do protestov je prišlo po objavi dveh različnih zdravniških poročil o vzroku smrti Traoreja, čigar smrt pred štiri leti je že postala simbol nasilja francoske policije.

Policija uporabila solzivec in gumijaste naboje

Protestniki so policijo začeli obmetavati z različnimi predmeti, policija je odgovorila s solzivcem, da bi razgnala množico. Številni protestniki so se zato razpršili po bližnjih ulicah. Sporadični spopadi so izbruhnili tudi v bližini glavne mestne obvoznice, kjer so protestniki policiste obmetavali s kamenjem. Policija je odgovorila s streli z gumijastimi naboji. V posameznih ulicah so protestniki postavili barikade.

Tudi v Parizu spopadi med protestniki in policisti

Protestniki vzklikali Življenja temnopoltih štejejo in Ne morem dihati

Številni protestniki v Parizu so se zgledovali po protestnem gibanju, v primežu katerega so se znašle ZDA zaradi smrti Georgea Floyda med aretacijo, saj so v angleščini vzklikali gesla, kot sta Življenja temnopoltih štejejo in Ne morem dihati. Pariška policija je na Twitterju objavila, da so se ob robu prepovedanih protestov zgodili posamezni incidenti, zaradi česar je policija posredovala. Po njeni presoji se je na protestih zbralo okoli 20.000 ljudi.

Traore leta 2016 v sumljivih okoliščinah umrl na policijski postaji

Še pred izgredi je množico nagovorila Traorejeva sestra Assa. "Danes ne govorimo samo o boju družine Traore. To je boj vsakogar. Ko se borimo za Georgea Floyda, se borimo za Adama Traoreja. Kar se dogaja v ZDA, je odmev tega, kar se dogaja v Franciji," je dejala.
Leta 2016 je policija 24-letnega Traoreja aretirala, ko se je po sporu s policijo zaradi preverjanja identitet po 15-minutnem lovu skril v hišo. Eden od treh policistov je med preiskavo povedal, da so Traoreja policisti ukrotili s svojo telesno težo. V policijskem vozilu je nato Traore izgubil zavest in zatem na bližnji policijski postaji umrl. Ob prihodu reševalcev je bil še vedno vklenjen v lisice.

Nasprotujoča si poročila o vzroku smrti

Francoski medicinski strokovnjaki so v petek tri policiste oprali morebitne odgovornosti za smrt Traoreja z ugotovitvijo, da ni umrl zaradi zadušitve, ampak zaradi kardiogenega edema, ki naj bi bil povezan z njegovim slabim zdravstvenim stanjem. To je bilo že tretje uradno poročilo, ki je izključilo, da bi bili policisti odgovorni za smrt Traoreja. V torek pa je bilo objavljeno poročilo, ki ga je naročila družina Traore, v njem pa je zapisano, da je Adamova smrt posledica načina, kako je bil aretiran.

V Franciji so sicer uvedli preiskavo proti več francoskim policistom zaradi nasilja med dolgotrajnimi protivladnimi protesti rumenih jopičev in najnovejšimi stavkami proti francoski pokojninski reformi. Številni protestniki so bili poškodovani zaradi gumijastih nabojev ali strašilnih granat.

3. januarja letos je zaradi zadušitve med aretacijo umrl 42-letni moški. Prejšnji teden je 14-letnik dobil hude poškodbe očesa med policijsko operacijo v pariškem predmestju Bondy, kar je prav tako povzročilo protest.

V spodnji galeriji si oglejte fotografije iz Pariza (prvih šest) in Londona.