Poljski premier Donald Tusk na vojaški vaji na severnem Poljskem 15. oktobra. Foto: EPA
Poljski premier Donald Tusk na vojaški vaji na severnem Poljskem 15. oktobra. Foto: EPA

"Ta dejanja so organizirana na paravojaški način in vse pogosteje opažamo, da se v Siriji in Iranu organizirajo skupine, ki niso usposobljene le za nezakonito prehajanje meje, ampak tudi za ravnanje, ki ga moramo v Natu opredeliti kot nevarno," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Po njegovih besedah obstajajo dokazi, da iz Sirije iz zaporov izpuščajo kriminalce in ljudi, povezane s terorističnimi organizacijami, in jih pripeljejo do poljsko-beloruske meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije.

Poljska namerava sprejeti nov zakon o začasni ukinitvi pravice do azila za prebežnike, ki nezakonito prečkajo mejo z Belorusijo. Osnutek zakona naj bi bil pripravljen v nekaj tednih. Tuskova levosredinska vlada je v torek sprejela dokument o migracijah, ki predvideva začasno omejitev pravice do azila. Dokument je bil sprejet kljub nasprotnim mnenjem štirih levičarskih ministrov, je navedeno na spletni strani vlade.

Poljska in EU ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in njegovemu zavezniku, beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku, očitata, da namerno usmerjata prebežnike s kriznih regij na zunanjo mejo EU-ja in s tem izvajata pritisk na Zahod. Od začetka leta je poljska mejna straža zaznala skoraj 28.000 poskusov nezakonitega prehoda meje.

Poljski predsednik Andrzej Duda je do načrtovanega omejevanja pravice do azila kritičen. "To ne bo pripomoglo k zatesnitvi meje in zajezitvi nezakonitih migracij," je dejal v govoru pred parlamentom. Trdi, da bo zakonodaja namesto tega preprečila predstavnikom beloruske opozicije, da bi na Poljskem zaprosili za azil.

"To je očitno usodna napaka," je bil kritičen Duda. "Gospod predsednik, česa bolj neumnega si ne bi mogli izmisliti," je v odzivu na njegovo izjavo dejal Tusk. "Ni nobenega primera, da bi beloruski opozicijski predstavniki prestopili poljsko mejo v skupinah, ki bi jih organiziral Lukašenko," je dodal.

Prav tako se je odzval na kritike aktivistov za človekove pravice, ki pravijo, da zavračanje prošenj za azil, tudi začasnih, krši poljsko ustavo in mednarodno pravo.

"Nihče ne govori o kršenju človekovih pravic, pravice do azila, govorimo o tem, da ne odobrimo prošenj ljudem, ki nezakonito prečkajo mejo v skupinah, ki jih organizira Lukašenko," je dejal.