Predsednica Evropske komisije je napovedala pripravo nove zakonodaje za upravljanje migracij. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije je napovedala pripravo nove zakonodaje za upravljanje migracij. Foto: Reuters

Kot so navedli na komisiji, želijo s sredstvi iz sklada za azil, migracije in vključevanje (Amif) države članice podpreti pri izvajanju programov za prostovoljno vračanje nedržavljanov EU-ja, ki nimajo pravice do bivanja v Uniji. Sredstva bodo namenjena gradnji zmogljivosti in podpori prostovoljnemu vračanju migrantov v države izvora.

Države članice, ki sodelujejo v Amifu, lahko za sredstva zaprosijo do 15. novembra. Za sredstva lahko torej zaprosijo vse članice z izjemo Danske.

Bruselj je razpis za prijavo interesa objavil dva dni pred četrtkovim zasedanjem Evropskega sveta, na katerem bo ena od osrednjih tem upravljanje migracij. Po pričakovanjih bodo govorili tudi o vračanju prebežnikov, ki nimajo pravice do bivanja v EU-ju, v države izvora, saj je več kot polovica članic v začetku meseca od Evropske komisije zahtevala pripravo novega zakonodajnega predloga za ureditev tega področja.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v ponedeljkovem pismu voditeljem napovedala pripravo novega predloga. Ta bo po besedah predsednice določil jasne obveznosti za zavrnjene migrante ter pospešil postopke vračanja, med drugim z digitalizacijo obravnave primerov in medsebojnim priznavanjem odločitev članic.

V okviru priprave nove zakonodaje se je med drugim zavzela za "preučitev možnih poti naprej glede ideje za vzpostavitev centrov za vračanje zunaj EU-ja". Pri tem bo mogoče uporabiti izkušnje z delovanjem migrantskih centrov, ki jih je v Albaniji vzpostavila Italija, je navedla.