V centru bodo registrirali migrante, rešene na morju, tam bodo med drugim opravili tudi zdravniški pregled in identifikacijo. Foto: Reuters
V centru bodo registrirali migrante, rešene na morju, tam bodo med drugim opravili tudi zdravniški pregled in identifikacijo. Foto: Reuters

Centra v Albaniji od danes delujeta in vse je pripravljeno na sprejem prebežnikov, je sporočil italijanski veleposlanik v Tirani Fabrizio Bucci med obiskom enega od centrov v pristaniškem mestu Shengjin.

Skladno z dogovorom med Rimom in Tirano bodo v centru registrirali migrante, rešene na morju, tam bodo med drugim opravili tudi zdravniški pregled in identifikacijo. Iz Shengjina jih bodo nato premestili v 20 kilometrov oddaljeni sprejemni center Gjader, kjer bodo počakali, da ugotovijo, ali je njihova prošnja za azil sprejeta ali ne.

Center v nekdanjem vojaškem oporišču Gjader je razdeljen na tri dele, pri čemer bodo v največjem nastanjeni prebežniki, ki so zaprosili za azil in čakajo na odgovor. Drugi je center za repatriacijo, v katerem bodo namestili tiste, ki jim bodo prošnje za azil zavrnili. Tretji del pa je majhen zapor, kamor naj bi zaprli tiste, ki bodo v centru storili zločine.

Oba centra, ki ju bo upravljala Italija, naj bi po uradnih ocenah sprejela do 3000 migrantov na mesec.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Z odprtjem dveh centrov za migrante v Albaniji se oblikuje pomemben del naše zaveze migracijski politiki," je ocenila Licia Ronzulli, podpredsednica zgornjega doma italijanskega parlamenta senata iz vladajoče desničarske stranke Bratje Italije.

Italija se spopada s povečanim številom prebežnikov

Centra bosta pomagala razbremeniti sprejemne zmogljivosti v Italiji, hkrati pa bosta imela tudi učinek na boj proti nezakonitemu priseljevanju in trgovino z ljudmi ter na odvračanje ljudi od odhodov proti Italiji, je ocenila.

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki si prizadeva omejiti nezakonite migracije v državi, je novembra lani z albanskim kolegom Edijem Ramo podpisala sporazum, po katerem bi prosilce za azil, rešene na morju, nastanili v migrantskih centrih v Albaniji.

S prvima centroma za identifikacijo in sprejem migrantov v drugi državi želi Italija po navedbah Rima pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se spopada s povečanim številom prebežnikov prek Sredozemskega morja.

Dogovor med Rimom in Tirano je sprožil ostre kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic, tako v Italiji kot v Albaniji.