14.000 uporabniških računov, tako botov kot resničnih ljudi, naj bi hvalilo Vučića, ustvarjalo kult osebnosti in napadalo nasprotnike. Foto: AP
14.000 uporabniških računov, tako botov kot resničnih ljudi, naj bi hvalilo Vučića, ustvarjalo kult osebnosti in napadalo nasprotnike. Foto: AP

Seznam vsebuje imena 14.310 uporabniških računov na Instagramu, Facebooku, Twitterju in TikToku, ki so v svojih sporočilih in komentarjih hvalili Vučića, njegovo politiko, vladajočo Srbsko napredno stranko (SNS) in napadali ljudi z drugačnimi stališči.

Glavna tarča naj bi bili srbska opozicija in protivladni protesti, poroča srbski portal televizije N1.

Uporabniški računi naj bi bili razdeljeni v štiri kategorije. Klasični boti, računalniško nadzorovani lažni računi, naj bi imeli nalogo pohvalno pisati o stranki SNS in politiki Vučića.

Drugo kategorijo tvorijo t. i. superspecialisti, ki so večinoma osebe, zaposlene v državnih in javnih službah in se odzivajo v izrednih situacijah. Njihova naloga naj bi bila tako hvaliti Vučića kot napadati njegove nasprotnike.

Tretja skupina naj bi bila zadolžena za žaljenje, omalovaževanje in norčevanje iz tistih, ki nasprotujejo Vučiću in njegovi politiki.

Četrto skupino pa sestavljajo t. i. privrženci, ki naj bi bili zadolženi za pohvale in ustvarjanje kulta osebnosti srbskega predsednika.

Na seznamu je bilo doslej zaznanih 3162 resničnih oseb, ki se profesionalno in vzporedno s svojo redno službo ukvarjajo s političnimi aktivnostmi v korist vladajoče stranke.

Honorarji za privržence iz proračuna?

Šlo naj bi za zaposlene na občinah, centrih za socialno delo, ministrstvih, šolah, fakultetah in drugih institucijah, ki so financirane iz državnega proračuna. Po poročanju srbskih medijev naj bi ti uporabniki za svoje delo prejemali honorarje.

Kmalu po razkritju seznama so z družbenih omrežij izginili številni profili. Med drugim je bil dezaktiviran tudi profil Marka Jovanovića, za katerega se je izkazalo, da je bot nekdanjega poslanca SNS-a Janka Langure, poroča hrvaški časopis Jutarnji list.

Vučić s ciničnim odzivom na afero

Vučićeva vlada se je po nekaj dneh molka na afero odzvala s cinično kampanjo "Tudi jaz sem bot SNS-a", medtem ko srbsko občinstvo čaka na razlago, zakaj se je za kampanjo domnevno porabljal javni denar, poroča N1.

Poslanec Milimir Vujadinović iz stranke SNS je kot prvi na družbenih omrežjih delil fotografije s pripisom "Tudi jaz sem bot SNS-a" in dejal, da je na spisku tudi njegovo ime, saj je "odkrit borec in zagovornik politike srbskega predsednika in SNS-a".

Predsednik Vučić je na svojem profilu na Instagramu delil slike nasmejanih mladih ljudi, na katerih piše: "Najbolj na svetu ljubim Srbijo in Srbsko napredno stranko. Da, sem bot SNS-a." Podobno sta storila tudi premierka Ana Brnabić in nekdanji poslanec Janko Langura.

Twitter pred leti zaprl 8500 računov iz Srbije

Ne gre za prvo afero z lažnimi uporabniškimi računi v Srbiji. Pred leti je Twitter izbrisal okoli 8500 računov, ki so skrbeli za ustvarjanje dobrega mnenja o SNS-u in Vučiću ter so skupno napisali več kot 40 milijonov tvitov. Med politiki, ki so priznali uporabo, je bil tudi današnji beograjski župan Aleksandar Šapić.