Dodik je bil v odzivu pričakovano kritičen do odločitve ustavnega sodišča. Foto: Reuters
Dodik je bil v odzivu pričakovano kritičen do odločitve ustavnega sodišča. Foto: Reuters

Ocenilo je, da ogroža ustavno ureditev in politično stabilnost države ter da bi njegova uveljavitev spodkopala možnost izvedbe oktobrskih lokalnih volitev.

Parlament Republike Srbske je na pobudo predsednika entitete Milorada Dodika aprila sprejel zakon, po katerem so organi entitete prevzeli pooblastila za izvedbo volitev, ki jih ima po veljavni volilni zakonodaji na državni ravni osrednja državna volilna komisija BiH-a. Zakon je v entiteti stopil v veljavo 17. julija.

Sprejetje zakona je naletelo na burne odzive v BiH-u kot še eno v vrsti dejanj, s katerimi skuša Banjaluka spodkopati državo in si na ta način odpreti pot za odcepitev.

Upravni odbor Sveta za uresničevanje miru, ki v imenu mednarodne skupnosti nadzira izvajanje daytonskega mirovnega sporazuma, je opozoril, da tovrstni zakoni kršijo zakone na ravni države ter ogrožajo ustavno in pravno ureditev BiH-a. Poudarili so, da "ne bodo dovolili spodkopavanja avtoritete države z vzpostavitvijo vzporednega volilnega sistema v Republiki Srbski", in pozvali pristojne v BiH-u k ukrepanju.

Dodik je bil danes v odzivu pričakovano kritičen do odločitve ustavnega sodišča, za katero je dejal, da je okrnjeno, ker nima sodnika iz Republike Srbske, in da odločitve sprejema dopisno. Zato je po njegovem še toliko pomembnejši zakon entitete, da na njenem ozemlju odločitve ustavnega sodišča BiH-a ne veljajo.

Predsednik parlamenta entitete Nenad Stevandić pa je ocenil, da je odločitev sodišča del hibridne vojne proti Republiki Srbski.