Foto: EPA
Foto: EPA

V centru za registracijo beguncev iz Ukrajine na Dunaju so že postavili tudi Stojnico zavoda za zaposlovanje. Najprej pa morajo pridobiti dovoljenje za začasno bivanje, je poročala dopisnica iz Avstrije Petra Kos Gnamuš.

"K sreči je povpraševanje po delavcih na avstrijskem trgu delovne sile veliko. Seveda je pomembno predvsem število beguncev, ne vemo, koliko jih bo, koliko jih bo hotelo delati in kako dolgo bodo tu," pravi Martin Kocher, avstrijski minister za delo.

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da je največ povpraševanja po delavcih v turizmu in gostinstvu ter v industriji. Tudi zanimanje s strani beguncev za delo je veliko. "Zanimanje je zelo veliko, saj ljudje seveda potrebujejo denar, in to čim prej. Begunci so dobili državno pomoč. Begunci so dobili državno pomoč, ki pa je prenizka, da bi zlahka prišli čez mesec, zato je zanimanje za delo med begunci zelo veliko. Največja težava je neznanje jezika. Če želijo dobiti službo, ki zahteva znanje nemščine, morajo najprej na jezikovni tečaj," pravi Martin Kainz z zavoda za zaposlovanje Dunaj.

V krizni center prihajajo predvsem ženske z otroki, pa pravi Karin Knogl z dunajske Caritas. Vprašanja pa so vedno enaka. "Zanimajo jih šole in vrtci, sprašujejo, kje se lahko učijo nemščine, kjer se lahko zaposlijo, kaj storiti, če so le lahko začasno nastanjeni. Vsa vprašanja so povezana s socialnimi zadevami," pravi Karin Knogl.

Vedno več pa je tudi zasebnih iniciativ, ki preko spleta ponujajo zaposlitev za begunce, je še poročala Petra Kos Gnamuš.

Okoli 47.000 Ukrajincev je prišlo v Avstrijo

Na Poljskem delo našlo skoraj 70.000 Ukrajincev

Največ Ukrajincev se je od začetka ruske invazije 24. februarja zateklo na Poljsko, okoli 2,7 milijona, skoraj 70.000 pa jih je tam že našlo zaposlitev, kažejo podatki poljskega ministrstva za družino in delo. V okoli 76 odstotkih gre za ženske, ki so se večinoma zaposlile v osrednjem delu države, kjer je tudi prestolnica Varšava, ter na zahodu in jugu države.

Poljska vlada je sicer ukrajinskim beguncem podelila 18-mesečno dovoljenje za prebivanje in jim dovolila, da se zaposlijo, omogočila pa jim je tudi dostop do zdravstvenih storitev, izobrazbe in socialnega varstva. Za lažje zaposlovanje namerava poenostaviti potrjevanje veljavnosti ukrajinskih diplom in nazivov.

Večina Ukrajincev, 47,5 odstotka, opravlja preprosta dela, 14,1 odstotka se jih je zaposlilo kot industrijskih delavcev in obrtnikov, 10,3 odstotka je zaposlitev našlo v storitvenem sektorju in kot trgovci, 8,5 odstotka jih opravlja pisarniška dela, štirje odstotki pa so zaposleni kot specialisti.

Ukrajinski državljani so sicer na Poljskem vložili tudi 300.000 vlog za mesečni otroški dodatek v višini 500 poljskih zlotov (108 evrov), ki se nanaša na okoli 445.000 ukrajinskih otrok.