Avstrija kot prva v Evropi uvaja obvezno cepljenje. Foto: Reuters
Avstrija kot prva v Evropi uvaja obvezno cepljenje. Foto: Reuters

Predsednik Van der Bellen je danes potrdil ustavno sprejetje "zveznega zakona o obveznosti cepljenja proti covidu-19", so sporočili iz njegovega urada.

Zakon je zatem podpisal še avstrijski kancler Karl Nehammer, nakar je bil ta objavljen v uradnem listu. V soboto bo zakon stopil v veljavo.

V četrtek je zakon z veliko večino potrdil zgornji dom avstrijskega parlamenta, medtem ko ga je poslanska zbornica potrdila že 20. januarja.

Cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji obvezno za vse, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah.

Najprej bo vsako avstrijsko gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala predvidoma do sredine marca in šele potem bodo sprožili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, bodo lahko v Avstriji uveljavili tudi tretjo fazo, ko bo z odlokom avstrijske vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Vladajoča koalicija je medtem opustila zamisel o t. i. cepilni loteriji, s katero so želeli spodbuditi zanimanje za cepljenje proti covidu-19. V skladu z načrti bi imeli cepljeni proti covidu-19 možnost osvojiti vrednostne bone v višini 500 evrov, ki bi jih lahko unovčili pri avstrijskih podjetjih, na primer v trgovini, gastronomiji, hotelih, kulturnih in športnih objektih.

Loterijo naj bi izvedla avstrijska javna televizija ORF, kjer pa so izrazili pomisleke do teh načrtov. Vlada bo zdaj razmislila o morebitnih alternativnih rešitvah.

V Avstriji je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa polno cepljenih proti covidu-19 76,27 odstotka prebivalcev.

Avstrija uvaja obvezno cepljenje

Španija odpravlja obvezno nošenje mask na prostem

Španska vlada bo po napovedih na torkovi seji z odlokom odpravila obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem, ki so ga znova uvedli konec decembra po hitrem širjenju okužb zaradi bolj nalezljive koronavirusne različice omikron.

Ministrica za zdravje Caroline Darias je glede nošenja mask na prostem spomnila, da je bil to previdnostni ukrep, ki je bil nujen za zajezitev okužb. Povedala je, da se zdaj vsi zdravstveni kazalniki izboljšujejo, predvsem stopnja zasedenosti postelj v bolnišnicah s covidnimi bolniki, pa tudi incidenca okužb.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje ima na oddelkih intenzivne nege v bolnišnicah vsak peti bolnik covid-19, ki je do zdaj v Španiji zahteval več kot 94.000 življenj.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V več regijah so pred kratkim že odpravili omejitve, ki so jih vzpostavili med šestim valom epidemije. V Kataloniji so tako januarja odpravili prepoved nočnega gibanja, diskoteke pa naj bi odprli 11. februarja.

V Španiji so v četrtek potrdili 74.368 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od začetka pandemije skupno več kot 10 milijonov. V zadnjih 14 dneh je bila incidenca okužb 2420 na 100.000 prebivalcev. Pred tem je znašala 3418.

Španija je sicer država z eno najvišjih ravni precepljenosti prebivalstva na svetu. Polno cepljenih je 90,8 odstotka starejših od 12 let.

Cepljeni v Grčijo brez testa

Od ponedeljka cepljeni potniki ob prihodu v Grčijo ne bodo več potrebovali negativnega rezultata hitrega testa ali testa PCR, temveč bo zadostovalo veljavno evropsko covidno potrdilo, je sporočil grški minister za zdravje Tanos Plevris.

Necepljeni bodo za vstop v državo še naprej potrebovali test, in sicer test PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne starejši od 24 ur.

Grčija je teste za cepljene potnike uvedla decembra zaradi širjenja zelo nalezljive različice omikron.

Številni menijo, da oblasti v Indiji prikazujejo prenizko število umrlih s covidom-19. Foto: Reuters
Številni menijo, da oblasti v Indiji prikazujejo prenizko število umrlih s covidom-19. Foto: Reuters

Dvomi o uradnih številkah v Indiji

Covid-19 je v Indiji po navedbah oblasti do zdaj zahteval več kot pol milijona smrtnih žrtev, a številni strokovnjaki menijo, da je številka močno podcenjena in je bilo žrtev precej več.

Od začetka pandemije je v Indiji zaradi koronavirusa umrlo 500.055 ljudi, od tega 1072 v zadnjih 24 urah, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Potrdili so tudi skoraj 42 milijonov okužb, kar Indijo uvršča na drugo mesto na svetu za ZDA po številu okuženih.

V zadnjih tednih je število okužb zaradi močno nalezljive različice omikron hitro naraščalo, a se zdi, da se rast že umirja.

Številni analitiki ocenjujejo, da je Indija pol milijona smrti zaradi covida presegla že lani spomladi v valu, ki ga je povzročila različica delta. Po raziskavi, ki so jo lani pripravili ameriški raziskovalci, naj bi v državi z 1,3 milijarde prebivalcev umrlo od 3,4 do 4,7 milijona ljudi.

Afrika pri cepljenju zaostaja za razvitim svetom. Foto: EPA
Afrika pri cepljenju zaostaja za razvitim svetom. Foto: EPA

Afrika mora šestkratno povečati cepljenje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da morajo na afriški celini šestkrat povečati cepljenje proti covidu-19, če želijo do sredine leta doseči 70-odstotno precepljenost.

V regionalnem uradu WHO-ja za Afriko so izpostavili, da so afriške države prejele več kot 587 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, da pa imajo še vedno težave pri cepljenju, tako da je samo enajst odstotkov prebivalcev polno cepljenih.

Direktorica urada Matshidiso Moeti je poudarila, da je svet končno slišal njihove pozive, tako da ima sedaj Afrika dostop do cepiv, ki jih je zahtevala tako dolgo. To vzbuja upanje, vendar pa mora zanesljiva dobava cepiv iti z roko v roki z operativnim financiranjem, da bodo cepiva iz skladišč prišla do ljudi.

V nekaterih državah, kot je DR Kongo, kampanja cepljena zaostaja, tako da bi velikemu številu odmerkov cepiv v prihodnjih tednih lahko potekel rok uporabe.

Regionalni direktor Unicefa za vzhodno in južno Afriko Mohamed Malick Fall je poudaril, da morajo bogate države ne samo zagotoviti donacije cepiv z ustreznim rokom trajanja, ampak tudi prispevati k financiranju stroškov izvajanja cepljenja.

Podatki WHO-ja kažejo, da 40 afriškim državam za operativne stroške primanjkuje 1,29 milijarde ameriških dolarjev.

Na afriški celini so doslej potrdili 10,8 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 239.000 ljudi.

V Afriki proizvedeno cepivo proti covidu-19 bi lahko pospešilo cepljenje na celini. Foto: Reuters
V Afriki proizvedeno cepivo proti covidu-19 bi lahko pospešilo cepljenje na celini. Foto: Reuters

Prvo afriško mRNA cepivo

K boljšim razmeram na celini bo morda pomagala proizvodnja prvega cepiva mRNA proti covidu-19 v Afriki. Južnoafriško biotehnično podjetje Afrigen Biologics and Vaccines je v četrtek sporočilo, da so proizvedli prvo tovrstno cepivo, ki so ga naredili v Afriki s sekvencioniranjem genetske kode, ki jo je Moderna uporabila za svoje cepivo.

Pilotski projekt podpirata WHO in mednarodna pobuda Covax. Cepivo so sredi januarja izdelali v laboratoriju. Na živalih ga bodo začeli preizkušati marca, klinična testiranja na ljudeh pa bodo verjetno mogoča šele novembra, je povedala generalna direktorica podjetja Petro Terblanche. Izpostavila je, da je to "prvi, a zelo pomemben korak pri opolnomočenju držav z nizkimi in srednjimi dohodki, da ustvarijo popolnoma integriran sektor proizvodnje cepiv".

Omenjeno je povedala, potem ko je njeno podjetje za projekt prejelo dotacijo 39 milijonov evrov od javnozdravstvene organizacije Medicines Patent Pool, ki jo podpirajo Združeni narodi.