Zaščitne maske na prostem niso več obvezne. Foto: Reuters
Zaščitne maske na prostem niso več obvezne. Foto: Reuters

Čez dva tedna, 16. februarja, se bodo odprle diskoteke, ki so zaprte od 10. decembra, dovoljeni bodo koncerti, v barih strežba ne bo več omejena na mize.

Po presoji francoske vlade je grožnja, ki jo predstavlja koronavirusna različica omikron, omejena. Število okuženih sicer ostaja veliko, vendar se dnevno število okužb počasi zmanjšuje. Že en teden je stabilno število covidnih pacientov na oddelkih intenzivne nege, narašča pa število hospitalizacij.

Tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal je dejal, da so znaki opogumljajoči, čeprav je treba ostati previden.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je opozoril, da se tisti, ki menijo, da je epidemije konec, motijo.

Pristojni v Franciji opozarjajo, da še niso tako daleč kot Danska, kjer so v torek odpravili praktično vse omejitve, ali Anglija, sploh glede zasedenosti intenzivnih postelj. Razlog naj bi bila slabša precepljenost med najstarejšimi.

V Franciji tako v veljavi ostaja potrdilo o cepljenju oziroma prebolelosti, ki je obvezno za vstop v restavracije, na kulturna in športna prizorišča in tudi za del sredstev javnega prometa.

Finska odpravlja ukrepe

Na Finskem bodo 14. februarja odpravili omejitve števila udeležencev na kulturnih in športnih prireditvah. Večina preostalih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa pa se bo končala 1. marca, je danes napovedala finska premierka Sanna Marin.

Po besedah finske premierke se je breme finskega zdravstvenega sistema stabiliziralo, kar pomeni, da omejitve niso več "bistvene" in jih je treba odpraviti.

Finska vlada bo lokalnim oblastem od 14. februarja svetovala, "da omogočijo dogodke, kulturo in šport v vseh oblikah", je po seji vlade o strategiji države proti novemu koronavirusu še dejala predsednica finske vlade.

Finski gostinski lokali, ki morajo po zdaj veljavnih ukrepih s prodajo alkohola končati ob 20. uri, bodo od sredine februarja lahko stregli do 23. ure, nočni klubi pa bodo zaprti do začetka marca.

"Finska zaostaja približno dva tedna za epidemiološkim razvojem (na Danskem in Norveškem)," je še dejala premierka Marin in dodala, da bodo z odpravo ukrepov sredi februarja lahko opazovali, kako poteka odprava omejitev na Danskem in Norveškem.

Švica sprošča ukrepe kljub visokim številkam

Tudi v Švici so začeli sproščanje ukrepov, potem ko so ocenili, da naraščajoče število okužb ne bo pomenilo prevelikega bremena za zdravstveni sistem. Zvezna vlada je že opustila nekatere omejitve, razmišlja pa tudi o odpravi vseh preostalih omejitev od 17. februarja dalje. Odločitev bodo predvidoma sprejeli 16. februarja.

Vlada je sporočila, da bodo odpravili karantene za tiste, ki so bili v stiku z okuženim posameznikom, in opustili delo od doma, čeprav bo to še naprej ostalo priporočilo, kjer je to mogoče.

"Danes je lep dan. Lahko vidimo luč na koncu predora," je na novinarski konferenci dejal švicarski predsednik Ignazio Cassis, a opozoril, da pandemije še ni konec, vendar nastopa nova faza, ko se bodo ljudje začeli vračati k normalnemu življenju in naučili živeti z virusom.

Predsednik je še pojasnil, da je več kot 90 odstotkov prebivalcev pridobilo imunost pred koronavirusom s tem, ko so se okužili ali so bili cepljeni.

Švica se sicer spoprijema z rekordnim porastom novih okužb, kar pa se ne pozna v bolnišnicah, kjer je upadel sprejem bolnikov in njihovo število na enotah za intenzivno zdravljenje.

Sodišče na Češkem razveljavilo pravilo PC za hotele in restavracije

Najvišje upravno sodišče na Češkem je razveljavilo odlok o uvedbi pravila PC, torej preboleli in cepljeni, za obisk restavracij in hotelov. Kot je pojasnilo sodišče, ni ustrezne pravne podlage za takšne omejitve. Sodišče je vladi dalo teden dni časa, da odlok ustrezno spremeni.

"Cilj ukrepa ne sme biti, da se necepljene posredno obvezuje k cepljenju," so v utemeljitvi zapisali sodniki.

Sodišče je še pojasnilo, da bi lahko vlada odlok sprejela le na podlagi zakona o zavarovanju javnega zdravja, v tem primeru pa ne bi mogel veljati samodejno za vse, temveč samo za tiste, pri katerih obstaja sum na okužbo. Dodali so, da ni dopustno, da ljudi povprek sumijo, da so okuženi, če nimajo simptomov.

Poleg tega bi lahko takšen ukrep veljal le v času izrednih razmer zaradi pandemije, te pa so že ukinili.

Na Češkem sicer v praksi spoštovanja pravila niso zelo pogosto preverjali.

Medtem sicer v državi zaradi koronavirusne različice omikron zaznavajo rekordno število okužb. V zadnjem dnevu jih je bilo več kot 57.000, kar je največ od začetka pandemije. Skoraj 10.000 okužb so zaznali pri ljudeh, ki so covid predtem že preboleli.

Ker razmere v bolnišnicah kljub velikemu številu okuženih niso skrb vzbujajoče, češka vlada načrtuje rahljanje ukrepov.

Češki minister za zdravje Vlastimil Valek je danes napovedal, da od 18. februarja v šolah in podjetjih ne bo več obvezno redno testiranje, preostale omejitve pa naj bi odpravili marca.