Foto: Reuters
Foto: Reuters

Študija, ki jo je objavil danski inštitut za nalezljive bolezni (SSI), razkriva, da je v primeru okuženosti člana gospodinjstva z različico BA.2 tveganje za okužbo drugega člana 39-odstotno. V primeru okužbe z različico BA.1 znaša to tveganje 29 odstotkov.

Obenem so necepljeni posamezniki bolj dojemljivi za okužbo s podrazličico BA.2 kot s BA.1, je v sporočilu navedla zdravnica pri ISS-ju, Camilla Holten Moller. Po drugi strani pa je pri cepljenih, zlasti tistih, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek, veliko manj možnosti za okužbo, je poudarila.

Študijo so raziskovalci SSI-ja v sodelovanju z danskimi univerzami opravili med 20. decembrom in 18. januarjem, zajela pa je približno 18.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Danskem kljub rekordnim številkam okuženih z novim koronavirusom s torkom odpravljajo vse omejitvene ukrepe, pri čemer se sklicujejo na velik delež cepljenih proti covidu-19 in manjšo resnost bolezni, ki jo povzroča omikron.

Število okužb v Nemčiji narašča. Foto: EPA
Število okužb v Nemčiji narašča. Foto: EPA

Konec zaprtja za necepljene v Avstriji

Po dveh mesecih in pol bodo lahko necepljeni v Avstriji znova zapustili domove in se vrnili v javno življenje, a pravilo PC za zdaj še ostaja v veljavi skoraj povsod.

Kot je prejšnji teden ob napovedi konca zaprtja javnega življenja za necepljene dejal kancler Karl Nehammer, je bilo zaprtje, ki je številnim otežilo življenje, nujno iz zdravstveno-političnih razlogov.

Necepljeni tako ostajajo v javnem življenju precej omejeni, saj na skoraj vseh področjih javnega življenja še naprej velja pogoj PC, vključno s trgovinami z nenujnimi potrebščinami. Bodo pa lahko necepljeni od ponedeljka svoje domove zapuščali tudi brez nujnega razloga. Tudi gostinski obrati se bodo morali še naprej zapirati ob 22. uri.

"Na marsikaterem področju bomo ohranili pogoj PC. Veljal bo še za gostinske lokale, neživilske trgovine, umetnost, kulturo, prireditve," je dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein.

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica Petra Kos Gnamuš, pa se v opoziciji zavzemajo za čimprejšnjo omilitev ukrepov. Kot je povedal predsednik svobodnjaške stranke Herbert Kickl: "Normalno življenje potrebujemo že danes, ne jutri."

Da bo pogoj PC kmalu odpravljen v trgovini, so veseli predvsem trgovci, saj izgubljajo stranke. "Strank je manj kot prej. Odprli smo šele malo pred epidemijo, zato drugega skoraj ne poznamo," je dejal eden od njih.

Novi koronavirus se sicer v Avstriji še naprej hitro širi. V prihodnjih dveh tednih naj bi število okužb na dnevni ravni doseglo 40.000, je pretekli teden dejal kancler Nehammer.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kancler kljub temu pričakuje, da bodo lahko kmalu zrahljali dodatne omejitve, češ da je njihov cilj ohraniti le najmanjše mogoče število ukrepov, in to najkrajše mogoče obdobje. Novo rahljanje je napovedano za 5. februar, ko bodo lahko lokali znova odprti do polnoči, 12. februarja bo pogoj PC nehal veljati v trgovinah, 19. februarja pa bo v gostinstvu in turizmu uveden pogoj PCT.

Februarja pa Avstrija uvaja obvezno cepljenje za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, potem pa je predvidena globa do 3600 evrov.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, in za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni. Potem ko je obvezno cepljenje odločno podprl avstrijski parlament, mora zeleno luč zanj prižgati še avstrijski zvezni svet, kar naj bi po pričakovanjih storil na zasedanju 3. februarja.

Berlin: Trenutno ni možnosti za sproščanje ukrepov

Medtem pa nemška vlada sporoča, da trenutno ne vidi možnosti za sproščanje ukrepov. Tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit je zagotovil, da bodo vlada in dežele šle na pot sproščanja, ko bo to mogoče narediti odgovorno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"V trenutku, ko bomo imeli občutek, da lahko odgovorno sproščamo, bo ta vlada, bodo vse deželne vlade šle po tej poti," je povedal. Je pa trenutno še prezgodaj, je poudaril.

Zdaj so še v fazi, ko število okužb narašča in v Nemčiji skoraj dnevno potrjujejo rekorde. Po mnenju Hebestreita še niso dosegli vrhunca tega vala.

Inštitut Roberta Kocha je medtem poročal o porastu sedemdnevne incidence okužb, potrdili so tudi nov rekord. Na 100.000 prebivalcev so v zadnjih sedmih dnevih potrdili skoraj 1177 okužb, pred enim tednom pa 840. Skupno so sicer v zadnjem dnevu potrdili 78.318 primerov okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 61 ljudi.