Most Carola je eden izmed štirih mostov, ki vodijo v središče Dresdna. Foto: Reuters
Most Carola je eden izmed štirih mostov, ki vodijo v središče Dresdna. Foto: Reuters

Po navedbah tamkajšnjih oblasti je v Labo okoli 3. ure padlo približno 100 metrov mostu Carola, ki povezuje staro mestno jedro Dresdna z drugimi deli mesta. Policisti, ki so bili v bližini, so slišali "močen hrup", nakar so se stresla tla, je poročal Deutsche Welle.

Na prizorišče so kmalu zatem prišli gasilci, da bi preprečili zrušenje nadaljnjih delov mostu.

"Pričakujemo, da se bo zrušil še kakšen del mostu," je zjutraj dejal tiskovni predstavnik gasilcev. Ob tem je pozval ljudi, naj se izogibajo temu območju, saj je zadrževanje na mostu in v njegovi okolici trenutno smrtno nevarno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zrušil se je del, na katerem sta bili tramvajska proga in območje za pešce. Del za cestna vozila ni bil prizadet. Obseg škode na mostu, ki ga vsak dan prečkajo številni avtomobili, tramvaji, kolesarji in pešci, sicer še ocenjujejo s pomočjo brezpilotnih letalnikov.

Vzrok zrušenja mostu še ni znan. Policija po besedah njenega tiskovnega predstavnika za zdaj domneva, da je šlo za nesrečo, saj za zdaj nimajo indicev, da bi bil v incident kdo vpleten. Po ocenah strokovnjakov, na katere se sklicuje DPA, bi vzrok za zrušenje lahko bila korozija.

Po prvih podatkih ni bil nihče poškodovan. Je pa po poročanju DPA-ja čez most le 18 minut pred zrušenjem peljal tramvaj.

Po incidentu so območje zaprli za javnost, promet po reki pa ni mogoč, je dresdenska policija sporočila na družbenem omrežju X. V delnem zrušenju mostu sta bili poškodovani tudi dve cevi za ogrevanje, zaradi česar je na območju prekinjeno daljinsko ogrevanje.

Betonski most sestavljajo trije deli. Dva so pred kratkim obnovili, na tretjem, ki se je zrušil, naj bi se obnovitvena dela začela prihodnje leto.

Prvotni most, ki je bil dokončan leta 1895, so ob koncu druge svetovne vojne razstrelili, da bi zadržali bližajočo se sovjetsko vojsko. Obnovili so ga med letoma 1967 in 1971.