Po poročanju javne radijske mreže France Info so se protestniki zbrali na več kot sto različnih zborovanjih, največ – nekaj tisoč – se jih je zbralo ob Eifflovem stolpu v Parizu. Nekaj tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Lillu, Caenu in Metzu, v soboto pa je protest potekal tudi v Toulousu, kjer se je zbralo od 3000 do 4000 protestnikov.

Otežujejo prihod družinskih članov

Parlament v Parizu je po več tednih razprave konec decembra potrdil zakon, ki zaostruje pogoje priseljevanja. Med ukrepi so tudi taki, ki otežujejo prihod družinskih članov priseljencev v Francijo, obenem pa bodo ti tudi pozneje kot doslej upravičeni do socialnih prejemkov.

Po drugi strani predvideva ugodnosti za priseljence, ki delajo na področjih, na katerih primanjkuje delovne sile. Vlada trdi, da želi s predlagano zakonodajo nadzorovati priseljevanje in izboljšati integracijo prebežnikov.

Razkol v Macronovi stranki

Spremembe, ki so jim ostro nasprotovali na levici, so bile sprejete z veliko večino glasov poslancev vladajoče stranke Preporod predsednika Emmanuela Macrona in konservativcev. Podprla jih je tudi skrajna desnica, a njeni glasovi niso bili odločilni.

Poslanci so v okviru parlamentarnega postopka predpise v zakonu še dodatno zaostrili. Levica pa je vlado obtoževala, da je popustila pritisku skrajne desnice. "To je ščit, ki smo ga potrebovali," je odgovoril Macron. A zakon je povzročil globok razkol tudi v njegovi stranki – minister za zdravstvo Aurelien Rousseau je zaradi njega odstopil.

Zakon še ni veljavi, saj imata vlada in Macron glede določenih členov zakona pomisleke in sta ga v presojo predložila francoskemu ustavnemu svetu, ki bo svojo odločitev sporočil v četrtek, poroča agencija DPA.

V Franciji narašča število prosilcev za azil – lani so jih našteli več kot 137.000, kar je 31 odstotkov več kot leto prej.

V Franciji protesti proti zaostrovanju pogojev priseljevanja