Kljub veliki skrbi negovalk v zadnjih tednih skorajda ni več jedla. "Še sosede ne smem videti. Še govoriti ne smeva. Ves dan sem zaprta notri. To ni življenje za 96-letnico. Vem, da je to zaradi virusa, toda ona nima virusa, tudi jaz ga nimam. Prej sva se lahko videli, se pogovarjali. Silim se, da jem, ker me prosijo otroci. Zdrži mami, mi govorijo," je dejala v posnetku, ki ga je na svojem Twitterju v ponedeljek objavil tudi predsednik Emmanuel Macron, zraven pa pripisal odgovor. "Gospa, vaša bolečina nas je vse presunila. Za vas, za vse vas v domovih za ostarele, so obiski vaših najdražjih spet dovoljeni. A vedno z eno prioriteto: da bi vas zaščitili."

Francija je na 4. mestu po številu smrtnih žrtev na svetu, – doslej je umrlo 21.856 ljudi. V domovih za starejše je po podatkih, ki so ji v četrtek objavile francoske oblasti, umrlo 8309 ljudi.

Sorodna novica Dobre novice iz Španije: Prvič več ozdravelih kot obolelih, manj smrtnih žrtev

Francoski predsednik Macron je v že začetku marca, še pred zaprtjem države, svojce pozval, naj ne obiskujejo sorodnikov v domovih za ostarele. Prepoved obiskov v domovih za ostarele so uvedli v številnih državah po vsem svetu, Italija, Španija, Velika Britanija in Francija, ki so med najbolj prizadetimi državami, so to storile po prvih potrjenih primerih. Tudi na stotisoče oskrbovancev drugod po Evropi in svetu že več tednov ni videlo svojcev, kar pomeni veliko psihično in čustveno breme, čeprav si osebje prizadeva, da bi v času izolacije čim bolj omililo posledice ločenosti. Telefonski pogovori, pogovori prek Skypa in drugih aplikacij so eden od načinov ohranjanja stikov, ki pa ne morejo nadomestiti fizičnega snidenja. Zdravstveni strokovnjaki so opozarjali, da ločenost ranljivih ostarelih od svojcev predstavlja tveganje za njihovo zdravje, pri nekaterih tveganje za depresijo in tesnobnost, poroča Reuters.

V Franciji je več kot 7000 domov za ostarele. Foto: Reuters
V Franciji je več kot 7000 domov za ostarele. Foto: Reuters

S preklicem prepovedi obiskov lahko svojci znova vidijo svoje bližnje, a ob strogih varnostnih in zaščitnih ukrepih. Obiski potekajo zunaj, v nekaterih primerih se vidijo prek stekel. Vstop v stavbe svojcem ni dovoljen, obiski pa so, kot je v nedeljo napovedal francoski minister za zdravstvo Olivier Veran, omejeni na največ dva družinska člana.

Obiski zunaj, brez fizičnega stika

Po več kot šestih tednih sta tako v četrtek Sabrina Deliry in 80-letna mama na vrtu enega od pariških domov za ostarele, v katerem živi Patricia, pol ure poslušali mamine najbolj priljubljene pesmi, med njimi La vie en Rose legendarne Edith Piaf. Sedeli sta meter narazen in se nista dotaknili, poroča France24. Njuno veselje je bilo, čeprav se nista smeli objeti, neizmerno. Dolgi tedni ločenosti so prinesli žalost in zaskrbljenost, polurni obisk pa ju je močno potolažil in prinesel veliko olajšanje. "To, da so nam preprečili, da bi videli svoje otroke, je zločin. Čakajo, da bomo umrli, namesto da bi lahko videli svoje otoke," se je pritožila 80-letnica in po obisku ganljivo dejala: "Zaradi obiska si spet želim živeti." Podobna je zgodba Christopherja Cronenbergerja. "Vem, kako pomembno je to zanjo," je dejal po obisku 87-letne mame. "Saj sva govorila po telefonu vsak dan, toda to, da sva se videla, je čisto drugačen občutek."

Sabrina Deliry je med ostrimi kritiki vladnega ukrepa o zaprtju domov za starejše. Prepričana je, da domov niso zaprli, da bi zaščitili oskrbovance, temveč, da bi prikrili svojcem, kaj se dogaja za zidovi. "Kar slabo mi je. To so naši starši za tistimi zidovi, moja mama, naši očetje. Nobene pravice nimajo, da nam tako kratijo obiske." Prepričana je, da bo imelo večtedensko zaprtje v sobi tudi zelo škodljive posledice na mamino fizično počutje.

Prizor iz enega od domov za ostarele v Nici. Foto: Reuters
Prizor iz enega od domov za ostarele v Nici. Foto: Reuters

Številni oskrbovanci telesno in duševno nazadujejo

Pomožna medicinska sestra Sophie Marconet po poročanju France24 dela v enem od domov za ostarele v Alzaciji, kjer so obiske prepovedali še en teden prej kot v drugih domovih po državi. "Osamljeni so in depresivni. V nekaterih primerih pride do hitrega poslabšanja stanja," pravi. "Številni ne razumejo, zakaj morajo biti izolirani, zakaj morajo sami jesti v svojih sobah in zakaj jih ne pride nihče pogledat." Ko zaposleni vidijo, da nekdo izgublja voljo do življenja, morajo poiskati način, kako to omiliti. "Dejstvo je, da tveganje za okužbo ne bo izginilo, dokler ne bo cepiva. Ne moremo obsoditi oskrbovancev, da nikoli več ne bodo videli svojih ljubljenih."

Francosko ministrstvo je po preklicu prepovedi obiskov zagotovilo, da imajo domovi dovolj zaščitne opreme. "Kljub žalosti in zaskrbljenosti svojcev mislim, da je vseeno prezgodaj za ponovne obiske," je skeptična medicinska sestra, ki se boji širitve virusa med oskrbovanci.

Polovica žrtev covida-19 umrla v domovih za ostarele

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije žrtve v domovih za ostarele predstavljajo skoraj polovico vseh smrti v Evropi zaradi novega koronavirusa. "To je nepredstavljiva tragedija," je dejal Hans Kluge, regionalni direktor organizacije WHO za Evropo.