Skupinski pogreb v Jablanici. Foto: BoBo
Skupinski pogreb v Jablanici. Foto: BoBo

"Vsak govor danes tukaj je odveč. Zbrali smo se, da naše brate in sestre pospremimo na boljši svet," je v nagovoru dejal poglavar Islamske skupnosti v BiH-u Husein Kavazović, ki je vodil pogrebno molitev. Žrtve poplav in plazov so po slovesnosti pokopali na treh pokopališčih v Jablanici, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V poplavah in plazovih, ki so prizadeli številne kraje v Hercegovini, je skupno umrlo 26 ljudi, poleg 19 v Jablanici še štirje v občini Konjic in trije v Fojnici. V Donji Jablanici so v ponedeljek našli truplo zadnje pogrešane osebe, eno osebo medtem še naprej iščejo v Konjicu.

Globus o poplavah v BiH-u

V nocojšnjem Globusu o Bosni in Hercegovini po poplavah in o političnih razmerah v državi, kjer vlada krhek mir, Evropska unija pa se zdi zelo daleč. Globus ob 21.20 na TVSLO 1.

Po prvih ocenah so poplave in plazovi v občini Jablanica povzročile za 50 milijonov konvertibilnih mark (25 milijonov evrov) škode, je povedal župan Damir Šabanović in dodal, da je bilo poškodovanih okoli 200 objektov. V Jablanici in Konjicu medtem še naprej odpravljajo posledice nesreče ter rešujejo težave z oskrbo z vodo in elektriko.