V gostinske lokale ne bo več mogoče brez covidnega potrdila. Foto: EPA
V gostinske lokale ne bo več mogoče brez covidnega potrdila. Foto: EPA

Zakon je vlada sprejela junija, v četrtek pa ga je potrdil tudi francoski ustavni svet. Francozi morajo tako po novem covidno potrdilo predložiti tudi za restavracije, kavarne, določene trgovske centre, notranje letalske polete in potovanja z medkrajevnimi vlaki. Predložiti jih morajo tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah ter obiskovalci tovrstnih ustanov in domov za ostarele.

S covidnim potrdilom prebivalci dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

V Franciji morajo sicer v skladu z odlokom predsednika Manuela Macrona že od 21. julija covidno potrdilo predložiti za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke, kjer se zbere več kot 50 ljudi. Mladostnikom, starim od 12 do 17 let, do 30. septembra covidnega potrdila ne bo treba predložiti.

Zakon o uporabi covidnega potrdila med drugim določa tudi obvezno cepljenje za zdravstvene delavce. Kdor se še ni cepil, mu grozi odpoved, a le tistim, ki so v stalnem delovnem razmerju, proti zaposlenim za določen čas ukrepa ni mogoče uporabiti.

Nasprotniki cepljenja se vsak teden zbirajo na ulicah francoskih mest. Foto: EPA
Nasprotniki cepljenja se vsak teden zbirajo na ulicah francoskih mest. Foto: EPA

Nasprotniki potrdila na ulicah

Zakon je naletel na ostro nasprotovanje med Francozi, ki se ob koncih tedna zbirajo na ulicah francoskih mest. Pretekli konec tedna se jih je na ulicah zbralo okoli 237.000.

Kot poroča Mojca Širok, so protestniki raznovrsten prerez francoske družbene politike ‒ od skrajnih levičarjev do skrajnih desničarjev in delov gibanja rumenih jopičev do ljudi, ki cepljenju ne nasprotujejo, a menijo, da je vlada šla predaleč.

A Macron, ki ga prihodnje leto čakajo predsedniške volitve, kjer se bo potegoval za drugi mandat, meni, da dvoma ni ‒ bolezen je mogoče premagati le s cepljenjem.

Francoske oblasti želijo z zakonom okrepiti zanimanje za cepljenje proti covidu. Po podatkih oblasti je doslej s prvim odmerkom cepljenih 67,5 odstotka odraslih prebivalcev, z obema pa 55 odstotkov.