Odgovorni urednik revije Jürgen Elsässer pred hišo v Falkenseeju blizu Nemčije, kjer je policija izvedla racijo. Foto: Reuters
Odgovorni urednik revije Jürgen Elsässer pred hišo v Falkenseeju blizu Nemčije, kjer je policija izvedla racijo. Foto: Reuters

"Je osrednji glasnik desničarske ekstremistične scene. Ta revija na neizrekljiv način spodbuja sovraštvo do Judov, ljudi z zgodovino migracij in naše parlamentarne demokracije," je dejala notranja ministrica Nancy Faeser ob prepovedi, ki velja tudi za Compactovo hčerinsko družbo Conspect.

Po njenih besedah prepoved kaže, "da ukrepamo tudi proti intelektualnim požigalcem, ki podpihujejo vzdušje sovraštva in nasilja proti beguncem in migrantom ter želijo premagati našo demokratično državo".

Kot so pojasnili na notranjem ministrstvu, mesečna revija z naklado 40.000 izvodov in široko prisotnostjo na družbenih omrežjih širi koncept družbe, s katerim skuša določene etnične skupine prikazati kot drugorazredne državljane in jih marginalizirati.

V zvezi s prepovedjo je policija izvedla racije v prostorih revije ter stanovanjih vodilnih oseb in vodstva revije, med njimi odgovornega urednika Jürgna Elsässerja, v zveznih deželah Brandenburg, Hessen, Saška in Saška-Anhalt. Cilj hišnih preiskav je zaseg premoženja in dokaznega gradiva.

Urad za zaščito ustave je že leta 2022 odločil, da revija "kot multimedijsko podjetje v družbo prenaša protidemokratična in protičloveška stališča". Vodilne osebe revije vzdržujejo stike s pomembnimi akterji tako imenovane nove desnice.

Z današnjim dnem so vse izdaje Compacta prepovedane, to velja tako za revijo kot za spletno stran. Odstraniti morajo tudi vse posnetke z YouTuba. Compact se lahko sicer na odločitev pritoži, poroča portal dnevnika Tagesschau.