Foto: EPA
Foto: EPA

V okoli 30 mestih po Franciji so danes potekali številni shodi proti skrajni desnici. "Če bo skrajna desnica na oblasti, bomo priča velikemu razkroju demokratičnih, protirasističnih in progresivnih teženj," je dejal Dominique Sopo, predsednik organizacije SOS Rasizem, ki je skupaj z več deset organizacijami za človekove pravice, sindikati in druge organizacije pozvala k protestom. "Ljudje se morajo zavedati, da kljub jezi na Macrona in njegove politike ne morejo enačiti liberalnega, konzervativnega kandidata in kandidatko skrajne desnice." Protesti so se končali mirno, potem ko je Reuters sredi dneva navajal besede očividca, da je policija proti protestnikom uporabila solzivec, a so ti po nekaj minutah mirno nadaljevali shod.

Na enem izmed osrednjih pariških trgov pa so protestirali tudi okoljevarstveniki, ki nasprotujejo volilnima programoma obeh kandidatov na področju okolja. "Te volitve nam ne dajejo nobene izbire med kandidatko skrajne desnice z odvratnimi idejami ... in kandidatom, ki je v petih letih zavrgel vprašanje ekologije in lagal," je za Reuters dejal 26-letni Lou, učitelj zgodovine, ki se je pred dvema letoma pridružil gibanju Extinction Rebellion

Macron v Marseillu lovi volivce Melenchona

Francoski predsednik Emmanuel Macron je imel velik shod v Marseillu, mestu, kjer je sicer močna njegova protikandidatka Marine Le Pen. "Skrajna desnica predstavlja tveganje za našo državo," je dejal. Zbranim je tudi obljubil, da bo predsedniku vlade poveril nalogo ekološkega načrtovanja. "Moja politika v prihodnjih petih letih bo zelena ali pa je ne bo," je zatrdil in napovedal nova vlaganja v obnovljive vire energije. Ob tem je tudi napovedal prenovo svoje dosedanje politike, češ da je razumel sporočilo, ki ga je dobil v prvem krogu volitev.

Macron skuša v Marseillu na svojo stran dobiti volivce, ki so v prvem krogu glasovali za levičarja Jeana-Luca Melenchona, ta je v pristaniškem mestu na jugu Francije dobil kar 31 odstotkov glasov. Če želi zmagati, mora Macron pridobiti podporo Melenchonovih volivcev.

Melenchon je na nacionalni ravni v prvem krogu dobil skoraj 22 odstotkov glasov in je le malo zaostal za Le Penovo. Svoje volivce je pozval, naj v drugem krogu ne dajo glasu skrajni desničarki, a jim obenem ni jasno naročil, naj podprejo Macrona. Slednji si prizadeva približati se volivcem na levici, čeprav je bil od tam v preteklosti večkrat deležen oznake, da je predsednik bogatih. Tako je izrazil pripravljenost nekoliko popustiti glede pokojninske reforme in bil kritičen do izjemno visokih zaslužkov vodilnih v francoskih podjetjih, danes pa se je osredotočil še na ekologijo.

Zadnje javnomnenjske raziskave: Macronu 55 odstotkov glasov

Pred petimi leti je Macron Le Penovo prepričljivo premagal, ker so ga mnogi volivci podprli zgolj zato, da bi preprečili prihod skrajne desničarke na oblast.

Tudi letos je Macron Francoze pozval k zaustavitvi skrajne desnice, a je boj med kandidatoma bolj izenačen, čeprav se v zadnjih dneh razlika med njima nekoliko povečuje. Tako zadnje ankete Macronu napovedujejo zmago s 55 odstotki glasov.

Marine Le Pen kritična do protestov

Marine Le Pen je bila v petek na shodu Pertuisu na jugu države sicer že tarča protestnikov, ki so jo zmerjali z rasistko. Zapletla se je tudi v precej neprijetno izmenjavo mnenj z muslimanko, pokrito z ruto, ki ji je med drugim dejala, da se je njen oče 15 let kot vojak boril za Francijo. Glede današnjih protestov proti skrajni desnici je dejala, da so nedemokratični. "Establišment je zaskrbljen," je dejala. "To, da ljudje, ki protestirajo proti volilnim izidom, je globoko nedemokratično. Vsem tem ljudem govorim, naj gredo in volijo. Tako preprosto je."

V zadnjih dneh je v ospredju kampanje tudi vprašanje prepovedi zakrivanja žensk, ki jo namerava uvesti Marine Le Pen. Macron po drugi strani vztraja, da je nošenje rute stvar izbire posameznice, ter prepovedi nasprotuje. Danes je v manjšem kraju na severozahodu Francije, kjer je v prvem krogu prepričljivo zmagala, kandidatka skrajne desnice obljubila, da bo Francijo vodila kot družinska mati in bo ščitila najbolj ranljive.