Tujci medtem lahko skozi Severno Makedonijo le potujejo, in sicer največ pet ur, ne smejo pa zapustiti avtoceste. Foto: EPA
Tujci medtem lahko skozi Severno Makedonijo le potujejo, in sicer največ pet ur, ne smejo pa zapustiti avtoceste. Foto: EPA

Enako kot druge dni od konca maja, ko se je začel drugi val v Severni Makedoniji, so daleč največ okužb zaznali v prestolnici Skopje, 140. Do zdaj so v državi skupno potrdili 4482 primerov okužbe, aktivnih jih je 2469. V bolnišnicah je še 328 bolnikov, od katerih jih je na medicinskih ventilatorjih sedem.

Država je sicer danes znova odprla vse mejne prehode, pogoji za vstop v državo pa tako za makedonske državljane kot tujce ostajajo enaki. Za vstop je za državljane Severne Makedonije obvezen negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki je star največ 72 ur. V nasprotnem primeru je zanje obvezna 14-dnevna karantena.

O novih okužbah danes poročajo tudi iz drugih držav v regiji. Na Kosovu, v Bolgariji in Albaniji so potrdili največ primerov okužb v enem dnevu do zdaj.

92 novih okužb v Srbiji, 56 v BiH-u

Iz Srbije, kjer bodo v nedeljo potekale parlamentarne volitve, poročajo o 96 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, skupno 12.522. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba, skupno 257. Direktorica Instituta Batut Verica Jovanović je ob tem poudarila, da so večino novih okužb potrdili v Beogradu in da so razmere v Srbiji pod nadzorom. Pojasnila je, da je klinično stanje obolelih drugačno kot marca in aprila, veliko primerov je brez simptomov in z blago klinično sliko. Znova je pozvala ljudi k spoštovanju zaščitnih ukrepov, saj je zdaj pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa na prvem mestu osebna odgovornost.

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 56 novih primerov okužbe. Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, pomeni število okužb nadaljevanje skoraj tritedenskega trenda, ko vsakodnevno zaznavajo več deset okužb. Skupno so jih do zdaj potrdili več kot 3100, zaradi covida-19 je umrlo 168 ljudi.

Hitro večanje števila okuženih na Z. Balkanu