Trentino so znova poselili z medvedi med letoma 1996 in 2000. Foto: Pixabay
Trentino so znova poselili z medvedi med letoma 1996 in 2000. Foto: Pixabay

26-letnega moškega je rjavi medved raztrgal v sredo, medtem ko je tekel v gorski pokrajini v okolici njegove domače vasi Caldes v pokrajini Trentino. Njegova družina je postala zaskrbljena, ko se ni vrnil s teka, iskalna ekipa pa je ponoči našla njegovo truplo.

Mladenič je dobil globoke rane na vratu, rokah in prsih, obdukcija pa je ugotovila, da ga je napadel medved, poroča AFP.

Marca je medved v isti pokrajini napadel moškega in takrat se je v javnosti razvnela razprava o nevarnostih, ki jih predstavljajo te živali, s katerimi so znova poselili pokrajino med letoma 1996 in 2004.

Leta 2014 je samica rjavega medveda po imenu Daniza prav tako v Trentinu napadla in huje poškodovala gobarja. Medvedka, ki so jo v Trentino uvozili iz Slovenije leta 2000, je poginila, potem ko so jo v poskusu, da bi jo ujeli, uspavali.

Medveda bodo pokončali

Lokalne oblasti so se po napadu ta teden odločile, da medveda odstrelijo, je povedal regionalni predsednik Trentina Maurizio Fugatti. Okoljevarstvena skupina WWF se je s tem strinjala.

A Annamaria Procacci iz skupine za zaščito živali ENPA je kritizirala pomanjkanje previdnostnih ukrepov lokalnih oblasti, saj se medvedi ljudi običajno izogibajo. Lokalne oblasti morajo zagotoviti, da se ljudje izogibajo območij, kjer samice vzgajajo svoje mladiče, je poudarila.