Udeležba je bila približno 30-odstotna. Foto: EPA
Udeležba je bila približno 30-odstotna. Foto: EPA

Po še nedokončnih podatkih je za spremembe glasovalo 61,8 odstotka volivcev, 37,1 odstotka pa jih je bilo proti. Volilna udeležba je bila približno 30-odstotna.

V glavnem in daleč največjem mestu Beograd pa je večina glasovala proti. Portal blic.rs poroča, da je tam spremembam nasprotovalo 54 odstotkov ljudi, ki so glasovali, za jih je bilo 45 odstotkov.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da je Srbija s tem v svet poslala pozitivno sliko. "Naredili smo dobro stvar za državo," je dejal. Izrazil je prepričanje, da jim bo v prihodnjem obdobju uspelo narediti več za državo, kar zadeva demokratizacijo, neodvisnost sodstva in tožilstva.

Volivci so odgovarjali na vprašanje, ali so za potrditev akta o spremembi ustave. Gre za ustavna dopolnila, ki jih je novembra lani sprejel parlament, zadevajo pa samo imenovanje sodnikov in tožilcev.

Oblasti pravijo, da bodo spremembe bistveno zmanjšale vpliv politike na izvolitev sodnikov in tožilcev in uskladile nacionalno zakonodajo z evropsko.

Sodnikov in tožilcev po novem ne bodo več izbirali v parlamentu, ampak jih bosta dva neodvisna organa, sodnike visoki sodni svet, tožilce pa visoki tožilski svet. Sodni svet, ki sicer že obstaja, bo imel novo sestavo. Tvorilo ga bo šest sodnikov, ki jih bodo izbrali sodniki med seboj, in štirje ugledni pravniki, ki jih bodo izbrali poslanci z dvotretjinsko večino in predsednik vrhovnega sodišča.

Visoki tožilski svet, ki bo izbiral tožilce, bo nadomestil sedanji državni tožilski svet. Pet njegovih članov bodo izbrali tožilci, štiri pa poslanci z dvotretjinsko večino na predlog pristojnega odbora. Člana sveta pa bosta po funkciji tudi vrhovni javni tožilec in pravosodni minister.

Spremembe ustave so pozdravili tudi v srbskem sodniškem društvu. S tem so po njihovem mnenju omogočili vzpostavitev boljšega institucionalnega okvira za sodstvo in tožilstvo.

Kritiki medtem opozarjajo, da ustavna dopolnila ne bodo prinesla sprememb, saj da bo vpliv politike ostal prek imenovanj v parlamentu, kjer bodo še naprej volili tudi vrhovnega tožilca.

Potrditev sprememb je že pozdravil evropski komisar za širitev Oliver Varhely. Označil jih je za pomemben korak in izraz zavezanosti EU-ju.