Prizor z enega od preteklih protestov v Beogradu. Foto: Reuters
Prizor z enega od preteklih protestov v Beogradu. Foto: Reuters

Protestniki so se tudi tokrat najbolj množično zbrali v Beogradu, njihovo število se v primerjavi z vročimi poletnimi meseci spet veča, tokrat so se sprehodili do ministrstev za šolstvo in pravosodje, saj so v ospredje postavili izobraževanje in vladavino prava.

Spet je odmevalo "Vučić odidi". Protestniki predsedniku med drugim očitajo, da se posmehuje protestnikom in njihovim zahtevam, ki se niso spremenile. Segajo od političnih odstopov do sprememb v medijskem prostoru, ukinitev tabloidov, ki objavljajo laži, in resničnostnih oddaj, ki promovirajo nasilje.

A prav te dni se na televiziji Pink, ki bi ji, tako kot televiziji Happy, v opoziciji odvzeli nacionalno frekvenco, začela nova sezona zloglasne oddaje Zadruge.

Pokažimo jim, da lahko zgradimo Srbijo brez nasilja, Srbijo, v kateri ni mogoče uspeti s ponarejenimi diplomami, Srbijo, v kateri obstaja svoboda govora in izražanja, kjer novinarjem ne bo treba živeti v strahu za življenja in kjer študentov ne bodo ustrahovali, je sporočila ena od govornic, študentka Anja Kafedžiska.

Novo šolsko leto nekaj mesecev po pokolih, tudi v šoli

Medtem se je tudi v Srbiji v petek začelo novo šolsko leto. Lansko se je po tem, ko je učenec v eni od beograjskih osnovnih šol 3. maja ubil devet učencev in varnostnika, še šest otrok pa je ranil, končalo predčasno.

Dan po tistem pokolu se je še eno streljanje zgodilo v okolici Mladenovca in Smedereva, ko je 21-letnik ubil osem ljudi.

Od petka je v šolskih klopeh okoli 780.000 učenk in učencev osnovnih in srednjih šol, a se je po lanski tragediji marsikaj spremenilo. Otrokom in staršem, pa tudi učiteljem po vsej državi ponujajo psihološko pomoč.

Veljajo poostreni varnostni ukrepi, šolske zgradbe nadzirajo policisti in tako bo tudi vnaprej.

18. protesti proti nasilju v Srbiji