Prizor z enega od protestov proti odprtju rudnika. Foto: EPA
Prizor z enega od protestov proti odprtju rudnika. Foto: EPA

Projekt kot veliko priložnost podpirata vlada in predsednik Aleksandar Vučić, nasprotovanje pa je zdaj združilo sicer razdeljeno opozicijo, ki zahteva razpravo in glasovanje o zakonu, s katerim bi popolnoma ustavili projekte iskanja in kopanja bora in litija. Ta elementa sicer sestavljata rudo jadarit, ki jo nameravajo kopati v okolici Loznice na zahodu Srbije.

Predstavniki srbske opozicije podpirajo prepoved iskanja in kopanja bora in litija, kar je bila – tudi na protestih – edina zahteva ekoloških združenj. Pravijo, da so jih kljub ideološkim in političnim razlikam združile pravice Srbov do življenja, čistih vode in zraka in rodovitne zemlje.

"S tem želimo preprečiti namero Aleksandra Vučića in njegovih partnerjev iz zasebnega podjetja Rio Tinto, da iz Srbije naredijo eksperiment s trajnimi posledicami in prvimi ekološkimi izseljenci v državi," pravi Marinika Tepić.

Predsednica skupščine Ana Brnabić, ki je kot premierka po prvem valu protestov zagotavljala, da so od projekta odstopili, opozicijo obtožuje, da želi zaustaviti razvoj Srbije ter da je predlog prepovedi pavšalen in neumen. Edini cilj je zrušiti predsednika Aleksandra Vučića.

Raziskava Nove srbske politične misli je pokazala, da kopanju nasprotuje že slabih 60 odstotkov Srbov, podpira ga manj kot 25 odstotkov, tudi zaradi izjemno intenzivne in agresivne kampanje, pa tudi podpore več evropskih držav. Zaradi litija bi bile lahko kritike oblasti, denimo zaradi neuvedbe sankcij Rusiji, precej manj glasne.

Predsednik je več dni preživel v Podrinju, kjer ga je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Če bi kaj ogrožalo ljudi ali naravo, se ne bo kopalo nič, zagotavlja. Do Ria Tinta pa da bo neizprosen: "Imam 50 zelo težkih vprašanj, za katera vam pravim, da ne bodo imela odgovora, ker sem se na to pripravil, ker je moj interes država Srbija, ker so moj interes ljudje, ki tam živijo," je dejal Vučić.

Na predlog prepovedi kopanja bora in litija se je odzvalo tudi društvo geoloških inženirjev in tehnikov, kjer pravijo, da je opozicija udarila po šest stoletij starem poklicu, ki je pripeljal do razvoja države. Tisti, ki imajo ves čas v ustih stroko, pa da so jo s tem predlogom povozili.