Na beograjskih ulicah se je zbralo nekaj deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na beograjskih ulicah se je zbralo nekaj deset tisoč ljudi. Foto: Reuters

Na poziv več okoljevarstvenih združenj so se protestniki v soboto zvečer zbrali na osrednjem trgu srbske prestolnice pod geslom Rudnikov ne bo in protestirali proti nameravanemu izkopavanju litija na zahodu države.

Po ocenah policije se je protesta udeležilo od 25.000 do 27.000 ljudi. Po navedbah organizatorjev protestov pa se je v središču Beograda zbralo več kot 119.000 ljudi.

Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga načrtuje avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, in mu že ves čas nasprotujejo. Njihovi protesti so se zaostrili po nedavnem podpisu sporazuma med Srbijo in EU-jem o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Več deset protestnikov je pozneje zasedlo tire na dveh železniških postajah v Beogradu, s čimer so onemogočili železniški promet. Policija je davi okoli 5.30 na eni od železniških postaj odstranila protestnike s tirov, dva, ki sta se upirala, pa je pridržala, poroča srbski portal N1.

Pozneje so protestnike odstranili tudi z druge železniške postaje. Promet na obeh železniških postajah po poročanju N1 dopoldne poteka nemoteno, protestnikov ni več.

Kot je danes dejal notranji minister Ivica Dačić, je policija med sinočnjimi protesti pridržala skupno 14 ljudi. Med protesti je bilo vpoklicanih več kot dva tisoč policistov, pri čemer ni bilo poškodovanih, je poudaril Dačić.

Policija je med odstranjevanjem protestnikov, ki so zasedli železniški postaji v Beogradu, davi pridržala tri aktiviste. Več protestnikov se je medtem zbralo pred zgradbo policijske postaje v Beogradu, kjer naj bi aktiviste danes zaslišali.

Demonstranti, večinoma mladi, so zaprli tudi avtocesto, kjer je v množico zapeljal avtomobil, pri čemer sta bila po poročanju N1 poškodovana dva človeka.

Premier Miloš Vučević je dejal, da hočejo protestniki ogroziti delovanje običajnih ljudi. Okoljevarstvenikom je tudi očital, da predsedniku Aleksandru Vučiću grozijo s smrtjo.

Vučić je na današnji novinarski konferenci dejal, da je protest v Beogradu potekal v demokratičnem vzdušju, zasedbo dveh železniških postaj v Beogradu in ustavitev prometa na avtocesti pa je označil za nasilje in teror manjšine nad večino ter norčevanje iz demokracije.

Pri tem je dejal, da so strahovi glede zdravja zaradi pridobivanja litija, ki naj bi ga vodilo avstralsko podjetje Rio Tinto, neutemeljeni, ob tem pa zagotovil, da bo sam "najslabši mogoči policist za Rio Tinto". Dejal je še, da se je pripravljen pogovarjati o referendumu o pridobivanju litija v dolini Jadar.

Protestniki so zasedli beograjsko železniško postajo. Foto: Reuters
Protestniki so zasedli beograjsko železniško postajo. Foto: Reuters

Napovedani novi protesti

Skupina protestnikov proteste nadaljuje tudi danes, in sicer so v enem od parkov v središču srbske prestolnice. Tam so tudi številni policisti.

Eden od organizatorjev protesta Zlatko Kokanović je v soboto napovedal nadaljnje zapore, dokler vlada ne bo sprejela zahteve za uveljavitev zakona o prepovedi raziskovanja in rudarjenja litija. Po njegovih besedah bodo od danes organizirali zapore še na od treh do petih lokacijah v mestih po Srbiji.

V soboto se je iztekel 40-dnevni rok za sprejetje ukrepov proti pridobivanju litija, ki ga je vladi dala Zveza ekoloških združenj Srbije. V nasprotnem primeru so napovedali zaostritev protestov.

V zadnjem času so potekali protesti proti projektu pridobivanja litija v več kot 40 srbskih mestih.

V dolini reke Jadar so velike količine litija. Rio Tinto je tam že pred leti načrtoval gradnjo rudnika, ki bi lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil ali za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Projektu so tedaj ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik, a ga je pretekli mesec obnovila. S tem je prižgala zeleno luč za ponovni zagon projekta, le nekaj dni zatem pa je z Evropsko unijo podpisala sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Množični shod Srbov proti rudniku litija