Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zgodil se je napad z orožjem. Hvala varnostnim silam za njihovo hitro ukrepanje," je napad na Twitterju potrdil pariški podžupan Emmanuel Gregoire in izrazil sožalje svojcem žrtev.

Streli so okoli poldneva odjeknili v priljubljenem 10. okrožju v Parizu, na ulici Enghien, polni trgovin, restavracij in lokalov. Po navedbah očividcev je napadalec sprva vstopil v tamkajšnji kurdski kulturni center, nato pa še v sosednji frizerski salon.

Očividec je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je napadalec sprožil sedem ali osem strelov.

Napad je povzročil kaos, saj je bil Pariz po letu 2015 tarča več džihadističnih napadov, pa tudi prizorišče občasnih strelskih obračunov med tolpami.

Policija ni razkrila identitete napadalca, ki je bil medtem po besedah županje okrožja Alexandre Cordebard prepeljan v bolnišnico.

Storilec je bil že osumljen napadov na prebežnike

Po navedbah tožilstva ima napadalec, upokojeni strojevodja, zgodovino rasističnega nasilja. Osumljen je bil, da je 8. decembra lani v Parizu z nožem napadel najmanj dva prebežnika, zaradi česar mu je sodišče odredilo pripor, je na novinarski konferenci dejala mestna tožilka Laure Beccuau.

Dodala je, da je bil moški izpuščen šele pred kratkim, in poudarila, da bo vprašanje, ali je bil današnji napad rasistično motiviran, del policijske preiskave.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin pa je dejal, da je napadalec načrtno iskal tujce, vendar za zdaj še ni znano, ali se je osredotočil izključno na Kurde.

Njegovi natančni nagibi niso znani, prav tako za zdaj ni nobenih informacij o povezavah osumljenca z ultradesničarskimi gibanji, je poudaril minister in dodal, da je napadalec član strelskega športnega kluba in ima v lasti več registriranih kosov orožja.

Minister je še dejal, da je odredil poostritev varnostnih ukrepov na zbirališčih Kurdov v Franciji in v turških diplomatskih uradih. Prav tako naj bi se francoski uradniki v kratkem sešli, da bi ocenili verjetnost nadaljnjih groženj kurdski skupnosti v Parizu ali drugje v Franciji.

Predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je bila francoska kurdska skupnost tarča gnusnega napada, pariška županja Anne Hidalgo je napovedala, da bo v mestni hiši 10. okrožja vzpostavljena služba za psihološko podporo žrtvam napada.

Po napadu so blizu prizorišča izbruhnili nemiri. Jezni ljudje so zanetili ogenj sredi ulice, metali so stole in druge predmete, policisti v protiizgredni opremi pa so uporabili solzivec, poroča BBC.

V Parizu ubiti trije pripadniki kurdske skupnosti