Komemoracija v Jasenovcu leta 2016. Foto: EPA
Komemoracija v Jasenovcu leta 2016. Foto: EPA

Ob prosrbskih in proruskih strankah, ki so resolucijo predlagale, potem ko je črnogorska vlada podprla resolucijo Združenih narodov o genocidu v Srebrenici, so "za" glasovali tudi v gibanju "Evropa zdaj" premierja Milojka Spajića, saj bi sicer vlada lahko razpadla.

V Zagrebu menijo, da je resolucija neprimerna in nepotrebna. Prepričani so, da za njo stoji Srbija. V Zagrebu poleg tega trdijo, da resolucija ni dobronamerna, dobrososedska in v skladu s črnogorskimi prizadevanji po članstvu v Uniji. Govorijo o politiziranju, instrumentalizaciji spomina na žrtve zaradi kratkoročnih političnih ciljev.

Ivan Penava iz stranke Domovinsko gibanje je dejal: "Za vsem skupaj stoji Aleksandar Vučić s svojim načrtom o veliki Srbiji in žal tudi velik del Srbske pravoslavne cerkve."

Kot še pravijo na Hrvaškem, o dialogu, spravi in Jasenovcu govorijo tisti črnogorski politiki, ki zanikajo genocid v Srebrenici, poveličujejo Mladića, Karadžića, četniško gibanje.

"Namesto da bi se ukvarjali s svojimi težavami, vprašanji, tudi z obsojanjem vojnih zločincev iz tistega obdobja, se ukvarjajo s temo, za katero zadnjih osem desetletij niso pokazali nobenega zanimanja," je dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

V Jasenovcu so sicer v času druge svetovne vojne in štiriletnega obstoja ustaške Neodvisne hrvaške države zverinsko ubijali Srbe, Rome, Jude, Hrvate in več kot 300 Slovencev. Navedenih je več kot 83.000 imen ubitih. Srbi govorijo o 700.000 žrtvah.

Milorad Pupovac iz Samostojne demokratične srbske stranke je v saboru dejal: "Kot predstavnik Srbov na Hrvaškem, ki so v Jasenovcu najbolj trpeli, bi povedal, da niti ena od resolucij ni po našem okusu. Tisti, ki v tem parlamentu kričijo "za dom spremni" ali križajo zastave z napisom "za dom spremni", še najmanj lahko govorijo o Jasenovcu."

Večina hrvaških strank tako kot črnogorska opozicija govori o zlorabi srbskega vpliva, kukavičjem jajcu Beograda, čeprav predsednik Vučić kakršne koli pritiske zanika.

Po sprejetju resolucije je predsednik Evropskega sveta Charles Michel odpovedal obisk v Črni gori, namesto tega je črnogorski predsednik Jakov Milatović odpotoval v Bruselj.

Na Hrvaškem menijo, da je resolucija o Jasenovcu neprimerna