Prizor pred napadenim hotelom v Roterhamu. Foto: Reuters
Prizor pred napadenim hotelom v Roterhamu. Foto: Reuters

BBC poroča o nemirih v Roterhamu, Boltonu, Hullu, Southportu, Middlesbroughu in drugod. V Middlesbroughu so izgredniki metali pločevinke in steklenice na policiste in v zaprte trgovine.

Zamaskirani mladi so napadali avtomobile, enega so prevrnili in zažgali. Zažgali so tudi smetnjake in razbijali okna na avtomobilih ter domovih v stranskih ulicah v središču mesta.

Vdor v hotel v Roterhamu

V Roterhamu so izgredniki, ki so vzklikali različna gesla proti priseljencem, razbili okna hotela Holiday Inn Express in vanj potisnili goreč smetnjak.

Novinar BBC-ja je poročal, da so maskirani izgredniki vdrli v poslopje hotela, v katerem naj bi bili nastanjeni prosilci za azil, a ni jasno, ali so ti bili v stavbi.

Policija je sicer večinoma obkrožila hotel. Na prizorišču naj bi bilo še vedno več sto ljudi. Policisti so bili tarče napadov, najmanj eden je bil poškodovan.

Premier napovedal hitro kaznovanje

Oglasil se je britanski premier Keir Starmer, ki je izgrede označil za "skrajno desno nasilništvo". Poudaril je, da so bile napadene muslimanske skupnosti.

V nagovoru javnosti je obljubil, da bodo oblasti naredile "vse, kar je treba", da bodo "nasilneže pripeljali pred roko pravice, kar se da hitro".

Glavna točka izgredov je nasprotovanje priseljencem in prebežnikom. Foto: Reuters
Glavna točka izgredov je nasprotovanje priseljencem in prebežnikom. Foto: Reuters

Dodal je, da lahko država "zelo hitro" odredi aretacije, vloži obtožnice in obsodi odgovorne za nasilje.

Starmer je obsodil zlasti izgrede v Rotherhamu in tamkajšnjo množico izgrednikov opisal kot "roparske tolpe, katerih namen je kršenje zakonov in nič drugega".

"Naša policija si zasluži vso podporo, ko se spopada z vsemi nasilnimi neredi. To niso protesti, ampak organizirano nasilje, ki nima mesta ne na naših ulicah ne na spletu," je dodal Starmer.

Demonstrante je označil za desničarske skrajneže, ki napadajo ljudi zaradi barve njihove kože ali njihove vere, in dodal, da bodo vsi vpleteni v izgrede svoja dejanja obžalovali, tudi tisti, ki nasilje spodbujajo na spletu.

Policija je do zdaj aretirala več kot 140 ljudi.

Dodatna zaščita za mošeje

Notranje ministrstvo je po nizu napadov na mošeje oznanilo novo varnostno shemo. Tiste mošeje, ki jim bo grozilo nasilje, bodo upravičene do hitrega odziva varnostnih sil. Ministrica je dejala, da bo za to na voljo dodatnih 29,4 milijona funtov.

Notranja ministrica Yvette Cooper je dejala, da ne bodo dopuščali "zločinskega obnašanja, nevarnega ekstremizma in rasističnih napadov, ki so nasprotni vsemu, kar predstavlja naša država".

Izgredi so v državi izbruhnili po ponedeljkovem napadu z nožem na severozahodu Anglije, v katerem so bile ubite tri deklice. Sprva se je razširila informacija, da je 17-letni osumljenec Axel Rudakubana musliman in priseljenec, kot so poročali mediji, pa se je izkazalo, da ni musliman in da je rojen v Cardiffu. Njegova družina je po poročanju britanskega Independenta, ki je navajal njihove sosede, namreč redno hodila cerkev.