Prizor s protirasističnega shoda v Londonu. Foto: Reuters
Prizor s protirasističnega shoda v Londonu. Foto: Reuters

V mestih, kjer so pričakovali proteste skrajnih desničarjev, vključno z Londonom, Bristolom in Newcastlom, so bila zborovanja večinoma mirna. Nekateri udeleženci so skandirali "Begunci so tukaj dobrodošli", drugi so nosili napise "Begunci dobrodošli. Ustavite skrajno desnico."

V Bristolu so bile po poročanju BBC-ja ulice polne sindikalistov, protifašistov in pripadnikov manjšinskih etničnih skupnosti. Zbralo se je tudi okoli 1500 nasprotnikov protirasistov.

V Brightonu je pred poslopje, v katerem naj bi deloval odvetnik s področja državljanstva in begunske zakonodaje, prišlo osem protestnikov, ki pa jih je obkrožilo 2000 protirasistov. Osmerico je zaščitila policija.

Približno 400 ljudi se je zbralo v Southamptonu. Vzklikali so "rasisti, pojdite domov" in "rasizem, stran z naših ulic". Prišlo je tudi 10 skrajnih desničarjev, skupini pa je ločevala policija.

Na ulicah je bilo tisoče policistov

Policija je bila pripravljena na nadaljnje nasilje, saj so pričakovali več kot sto novih izgredov skrajnih desničarjev. Na ulicah je nadzor izvajalo na tisoče policistov.

Protesti in izgredi so v Združenem kraljestvu izbruhnili po napadu z nožem v obmorskem mestu Southport 29. julija, v katerem je 17-letnik, rojen v Cardiffu, ubil tri deklice, več otrok pa ranil.

Povod za izgrede so bile laži na družbenih omrežjih, da je napadalec musliman in prosilec za azil. Med tarčami izgredov so bili mošeje in hoteli, v katerih so bivali prosilci za azil, izgredniki so požgali in izropali tudi več trgovin.

V sredo so lastniki trgovin na glavnih ulicah po vsej Angliji v pričakovanju nadaljnjega nasilja zaščitili okna in predčasno zaprli trgovine.

Policija je odvetnikom, ki se ukvarjajo s priseljenci, priporočila, naj delajo od doma, potem ko so v spletnih klepetalnicah krožili seznami odvetniških pisarn in svetovalnih agencij kot možnih tarč, poroča BBC.

Do zdaj je bilo v povezavi s skrajnodesničarskimi izgredi aretiranih več kot 400 ljudi. Več kot 140 je obtoženih, nekateri so bili že obsojeni. Trije ljudje so prejeli zaporne kazni zaradi vpletenosti v nasilne izgrede v Southportu in Liverpoolu.