Policija med drugim krepi varovanje mošej. Foto: Reuters
Policija med drugim krepi varovanje mošej. Foto: Reuters

Nemirom sicer še ni videti konca, saj je za danes načrtovanih več kot 30 protestov, zato je policija za potrebe odziva na morebitne nove izgrede vpoklicala dodatnih 6000 policistov.

Trije moški so bili obsojeni zaradi sodelovanja v izgredih v Merseysidu. 58-letni moški, ki je napadel policista, je bil obsojen na tri leta zapora, preostala dva pa na 30 in 20 mesecev zapora, poroča britanski BBC.

V Durhamu je policija zaradi podatkov o "načrtovanih neredih" 37 ljudem ukazal, naj zapustijo središče mesta.

V Belfastu v Severni Irski je bil napaden 15-letnik, ki je dobil lažje poškodbe obraza. Policija napad obravnava kot zločin iz sovraštva, poroča BBC. Šest ljudi je bilo aretiranih.

Po nekaterih poročilih bi lahko danes prišlo do 30 shodov, a policija sporoča, da razmere obvladuje.

Do zdaj je bilo aretiranih več kot 400 ljudi, okoli 100 v povezavi z rasističnimi izgredi. Sodišča se s temi primeri že ukvarjajo. BBC še poroča, da bodo v zaporih naredili prostora za več kot 500 ljudi.

Policija je medtem za potrebe odziva na morebitne izgrede v prihodnjih dneh vpoklicala skoraj 6000 policistov. V izgredih je bilo poškodovanih več deset policistov.

Londonska policija je sporočila, da se zaveda, da "sovražne in razdiralne skupine načrtujejo dogodke" po glavnem mestu. "Tega ne bomo dopuščali na naših ulicah," so sporočili.

Londonski župan Sadiq Khan je opozoril, da bodo oblasti ukrepale zoper vse, ki bi kršili zakone.

Na omrežju X je Khan zapisal, da pozna poročila o tem, da nameravajo skrajno desničarske skupine napasti več lokacij v Londonu in da sodeluje s policijo za zaščito teh stavb.

Khan je dejal, da so muslimanska in manjšinske etnične skupnosti "prestrašene", Londončane pa je pozval, naj preverijo, kako so njihovi prijatelji in sosedi.

Konec nemirov v Združenem kraljestvu