Protestniki so zahtevali odstop desnosredinske vlade. Foto: Reuters
Protestniki so zahtevali odstop desnosredinske vlade. Foto: Reuters

Protestniki vladi premierja Petra Fiale očitajo zvišanje cen energentov in živil. Češka se spopada z rekordno inflacijo, predvsem zaradi povišanja cen energije, ki je posledica vojne v Ukrajini. Marca je inflacija v 10,5-milijonski državi dosegla 15 odstotkov.

Protestniki so ob vzklikanju gesel "odstop" in "sramota" pozivali k izstopu države iz zveze Nato ter k miru v Ukrajini.

"Poberite še zadnje ostanke svoje časti, zavedajte se, da niste kos delu, in odstopite," je na shodu povedal organizator protesta in vodja stranke PRO Jindrich Rajchl.

Shodi potekajo pod geslom Češka proti revščini. Foto: Reuters
Shodi potekajo pod geslom Češka proti revščini. Foto: Reuters

Množica protestnikov je napolnila polovico Vaclavovega trga, osrednjega v Pragi, poroča spletna stran iDNES.cz.

PRO je majhna zunajparlamentarna stranka, ki je podoben protest organizirala že marca. Ob tem zanika očitke, da je proruska stranka.

Stranka Fialovi vladi očita tudi naraščajoči javnofinančni primanjkljaj, slabo komunikacijo z volivci in povzročanje škode svobodi govori s prizadevanji za boj proti dezinformacijam.

Prejšnji mesec protesti proti pokojninski reformi

Na Češkem so prejšnji mesec potekali tudi protesti proti pokojninskim ukrepom, saj je vlada omejila rast pokojnin na 2,3 odstotka, prej pa so bile usklajene z inflacijo, poroča Euronews. Poleg tega želi vlada dvigniti upokojitveno starost s 65 na 68 let.

Zadnje javnomnenjske raziskave na Češkem so pokazale, da je podpora Fialovi koaliciji petih strank padla na 20 odstotkov, medtem ko je populistični stranki ANO Andreja Babiša narasla na 29 odstotkov.