V koaliciji italijanske premierke Giorgie Meloni se kažejo razhajanja. Foto: EPA
V koaliciji italijanske premierke Giorgie Meloni se kažejo razhajanja. Foto: EPA

V italijanskih zaporih je za petino več zapornikov, kot pa je v njih prostora. V zadnjem obdobju so v njih zaznali tudi nadpovprečno število samomorov, je poročal Janko Petrovec, dopisnik RTV-ja iz Rima. Novi zakon med drugim predvideva repatriacijo zapornikov tujcev, več alternativnih možnosti za služenje kazni in novo zaposlovanje paznikov ter vzgojnega osebja.

Opozicija zakonu kljub temu nasprotuje: zato ker je vlada vanj vtaknila določilo, po katerem naj bi zapirali tudi noseče obsojenke in tiste z otroki do leta starosti, ki so prej kazen prestajale doma. Na levici imajo določilo za rasistično, saj da je uperjeno proti ženskam romskega rodu.

Italijanska koalicija je zaradi takšnih odločitev pod drobnogledom – in sicer zaradi skrajno desne preteklosti stranke Giorgie Meloni Bratje Italije.

Petrovec poudarja, da je bila vlada Giorgie Meloni v skoraj dveh letih na oblasti zelo previdna in je pomembne odločitve prelagala na prihodnost. V gospodarstvu in zunanji politiki sledi sistemski poti Maria Draghija, na evropskem parketu pa tvega ohladitev odnosov s von der Leyen, navaja Petrovec.

Doma ohranja konsenz z davčnimi odpustki, kar samo še povečuje zadolženost Italije. Vse to kaže na umiritev, podobno sistemski 'udomačitvi' Silvia Berlusconija pred leti, ali pa sprva militantno avtonomaške Lige v času Umberta Bossija ter tudi Gibanja petih zvezd, je dodal Petrovec.

Meloni pa sprejema precej bolj desne odločitve tam, kjer je nadzora manj: pri ukrepih proti prebežnikom, pri oteževanju izvajanja pravice do splava, napadalnosti do kritičnega tiska in poskusih nadzora medijev. Meloni se tudi trmasto brani samoopredelitve za protifašistko, čeprav je antifašizem ustavni temelj italijanske republike.

Krhanje koalicije

Petrovec še opaža, da se kljub na videz čvrsti desni italijanski koaliciji v njej pojavljajo tudi razhajanja. "Meloni ima gotovo težavo z Matteom Salvinijem, ki ji prevzema skrajne volivce na desni," navede Petrovec, "toda tudi Salvini ima težavo: general Roberto Vannacci, ki je s še bolj skrajno retoriko rešil Ligo pred polomijo na evropskih volitvah, se politično osamosvaja, kar lahko zlomi trhlo ravnovesje med desničarji in liberalci v Ligi".

Tudi dediči Silvia Berlusconija močno zamerijo Giorgii Meloni, da v Evropi ni podprla von der Leyen, s čimer jim je otežila širitev na nemškem trgu. Toda preživetje do vratu zadolžene stranke Naprej, Italija je odvisno od finančne podpore otrok njenega ustanovitelja, ki bi lahko tudi zahtevali odmik strankine politike od premierkine linije. Politična jesen v Italiji torej ne bo tako mirna, kot je videti na prvi pogled, sklene Petrovec.