SNS Aleksandra Vučića je v Beogradu na ponovljenih volitvah prejela deset glasov več kot decembra. Foto: AP
SNS Aleksandra Vučića je v Beogradu na ponovljenih volitvah prejela deset glasov več kot decembra. Foto: AP

Mednarodni opazovalci so sicer tudi tokrat opozorili na volilne nepravilnosti, ki jih izpostavlja tudi opozicija.

SNS, ki ga je do lani vodil predsednik Aleksandar Vučić, je na ponovljenih volitvah v Beogradu dobila 64 mandatov, kar ji zagotavlja večino v 110-članski mestni skupščini. Na decembrskih volitvah je prejela okoli deset mandatov manj. Opozicijske stranke bodo skupno imele 45 mandatov.

SNS je slavil v večini mest in občin, tudi v Novem Sadu in Nišu. V drugem največjem mestu v državi in prestolnici Vojvodine je po vseh preštetih glasovih prejela 45 mandatov v 78-članski mestni skupščini, v tretjem največjem mestu in osrednjem kraju južne Srbije pa 30 od skupno 61. To po pisanju srbskih medijev pomeni, da si bo večino lahko zagotovila ob podpori Ruske stranke, ki je v niški mestni skupščini osvojila en mandat.

Nosilec liste SNS-a v Nišu Dragoslav Pavlović je že v ponedeljek napovedal, da bo sestavil koalicijo s stranko ruske manjšine. Tihomir Penić, ki je za Rusko stranko osvojil odločilni mandat, pa se je pojavil tudi v prostorih mestnega odbora SNS-a, da bi proslavil zmago na volitvah, piše srbski Telegraf.

Opozicija v Nišu na čelu z Draganom Milićem je sicer še v ponedeljek računala, da bo večino lahko oblikovala z ostalimi opozicijskimi strankami, potem ko so neuradni izidi kazali, da bo stranka SNS osvojila 29 mandatov.

Nedeljske volitve so tako kot decembrske sicer zaznamovale tudi obtožbe o domnevnih nepravilnostih, z volišč pa so prihajala poročila o kupovanju glasov in organiziranem dovažanju volivcev z avtobusi.

Opazovalna misija urada OVSE-ja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) je v ponedeljek ocenila, da so volitve potekale gladko, a da obstaja več razlogov zaskrbljenost.
Kot so zapisali v izjavi za javnost, so opazili številne težave s tajnostjo glasovanja in posamezne primere nasilja ter več primerov resnih nepravilnosti, vključno s kupovanjem glasov.

Opozorili so na obtožbe o široko razširjenih pritiskih na zaposlene v javnem sektorju in zlorabi javnih sredstev v korist vladajoči koaliciji ter na polarizacijo v medijskem prostoru. Pri tem so pojasnili, da so javni mediji in zasebne radiotelevizije z nacionalno pokritostjo bolj naklonjeni vladajočim strankam, medtem ko o opoziciji pogosto poročajo negativno. Obenem so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi groženj in ustrahovanj novinarjev.

Lokalne volitve v Srbiji so v nedeljo potekale v mestih in občinah, kjer niso potekale že decembra. V Beogradu so jih ponovili, ker na decembrskih volitvah nobena stran ni osvojila večine v mestni skupščini.

K razpisu novih volitev v prestolnici je zaradi domnevnih nepravilnosti že takoj po volitvah pozvala tudi opozicija, ki je postavila več zahtev glede volilnih pogojev. Ker oblasti niso izpolnile vseh, je del opozicijskih strank volitve v Beogradu bojkotiral.