Starmer vztraja, da Združeno kraljestvo ne bo privolilo v finančne reparacije. Foto: Reuters
Starmer vztraja, da Združeno kraljestvo ne bo privolilo v finančne reparacije. Foto: Reuters

Dokument, ki ga je podpisalo 56 voditeljev držav, vključno z britanskim premierjem Keirom Starmerjem, priznava pozive k "razpravam o reparacijski pravici" za "gnusno" čezatlantsko trgovino s sužnji. Kot poudarja izjava, je čas za "pomemben, odkrit in spoštljiv pogovor".

Po Starmerjevih navedbah ni bilo na srečanju nobenih razprav glede denarja, stališče Združenega kraljestva pa je "zelo jasno", da ne misli plačati reparacij.

Združeno kraljestvo je sicer pod velikim pritiskom pozivov drugih voditeljev držav Commonwealtha, naj se opraviči in plača reparacije za zgodovinsko vlogo države v trgovini s sužnji. Reparacije bi sicer lahko imele več oblik, od finančnih do simboličnih, poroča BBC.

Pred vrhom na Samoi je Downing Street vztrajal, da vprašanje reparacij ne bo na programu. Keir je na tiskovni konferenci povedal, da sta za voditelji Commonwealtha "pozitivna dva dneva" na Samoi, in skušal zmanjšati pomen točke reparacij.

Vrh na Samoi je potekal dva dni. Foto: Reuters
Vrh na Samoi je potekal dva dni. Foto: Reuters

"Glavni temu vrha sta bili vzdržljivost in podnebje," je povedal in dodal, da je del skupne izjave, ki razpravlja o reparacijah, dolg "vsega en odstavek od 20-in-nekaj odstavkov". "Nobena od razprav se ni vrtela glede denarja. Naše stališče v povezavi s tem je zelo, zelo jasno," je poudaril.

Tudi vir z Downing Streeta je za BBC zatrdil: "Zelo jasni smo bili glede našega stališča in to se ne spreminja."

Britanski dolg za suženjstvo 18 bilijonov funtov?

Zunanji minister Bahamov Frederick Mitchell pa je dejal, da voditelji Commonwealtha upajo, da bodo na temo reparacij do vrha v Londonu marca pripravili "obsežno poročilo". Kot je povedal, pričakuje, da bo Združeno kraljestvo na koncu plačalo finančne reparacije karibskim državam.

Diplomati pričakujejo, da bo tema reparacij osrednja točka programa naslednjega vrha Commonwealtha leta 2026.

Lani je sodnik Združenih narodov dejal, da Združeno kraljestvo najverjetneje dolguje več kot 18 bilijonov funtov v reparacijah za svojo vlogo v suženjstvu v 14 karibskih državah.

A reparacije bi lahko zavzele tudi obliko uradnega opravičila, izobraževalnih programov ali asistence pri javnem zdravstvu.