Tipična švicarska pokrajina. Foto: Pixabay
Tipična švicarska pokrajina. Foto: Pixabay

Volivci v Švici so v nedeljo zavrnili predlog, ki naj bi oblasti prisilil, da bi si bolj prizadevale za zaščito naravnih habitatov pred onesnaževanjem in razvojem. Pobuda za zaščito biotske raznovrstnosti, ki sta jo predtem švicarska vlada in parlament že zavrnila, je predvidevala spremembo zakonodaje tako, da bi se za ohranjanje narave poleg že zaščitenih območij namenilo še več zemljišč. Namen predloga je bil tudi povečati zaščito ogroženih ekosistemov v državi, ki je znana po svojih jezerih in gorah.

Volivci so predlog zavrnili z več kot 60-odstotno večino.

Stranka zelenih je izrazila razočaranje nad izidom in znova opozorila, da je treba storiti več za varstvo okolja. Dodali so, da je v Švici ogrožena tretjina vseh vrst in polovica vseh habitatov. "Ta težava bo ostala ne glede na izid glasovanja," so dodali.

Po mnenju nasprotnikov, med katerimi je bil tudi glavni kmetijski lobi v državi, je bila pobuda preveč skrajna in je predstavljala tveganje za razvoj podjetij. Po njihovem mnenju švicarski zakoni že upoštevajo potrebe po ohranjanju narave.

Pobudo so pozorno spremljali okoljevarstveniki zunaj Švice.