Foto: Reuters
Foto: Reuters

Voditelji članic EU-ja, med njimi premier Robert Golob, in šesterice članic Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) so skupni izjavi pozvali k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki vključuje predlog za končanje vojne v Gazi v treh fazah.

"Pozivamo k celovitemu izvajanju resolucije VS-ja ZN-a 2735, vključno s takojšnjo, popolno in celovito prekinitvijo ognja," piše v izjavi. Zavzeli so se tudi za izpustitev talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas zajelo med vdorom v Izrael pred enim letom, ter izmenjavo palestinskih zapornikov.

Prav tako je treba po mnenju voditeljev zagotoviti takojšnjo in neovirano razdelitev humanitarne pomoči civilistom v palestinski enklavi Gaza.

Vrh EU-GCC je obenem izrazil zaskrbljenost zaradi nedavne nevarne zaostritve razmer v Libanonu in pozval k okrepitvi mednarodnih in regionalnih naporov za dobavo humanitarne pomoči Libanonu.

"Pozivamo tudi k zadržanosti, umiritvi napetosti in preprečitvi razširitve konflikta na širšo regijo," so še zapisali voditelji. Poudarili so potrebo po izvajanju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov 1701. Ta med drugim poziva k popolni prekinitvi sovražnosti med Izraelom in proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah ter umiku izraelskih sil iz Libanona. Hkrati na jugu države predvideva zgolj prisotnost libanonske vojske in mirovne misije ZN-a Unifil.

Zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, kjer Izrael nadaljuje vojaško operacijo v Gazi v odziv na lanskoletni napad Hamasa, obenem pa se med kopensko invazijo na jugu Libanona spopada s Hezbolahom in obstreljuje druge dele države, je bilo v ospredju današnjega vrha voditeljev članic EU-ja in GCC-ja. Članice te organizacije so Bahrajn, Katar, Kuvajt, Oman, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

V okviru razprave o geopolitičnih razmerah so govorili še o ruski agresiji na Ukrajino. V skupni izjavi so v skladu z več resolucijami Generalne skupščine ZN-a pozvali k čimprejšnjemu celovitemu, pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini v skladu z načeli ustanovne listine Združenih narodov.

Spomnili so, da ena od teh resolucij zahteva tudi takojšnji, popolni in brezpogojni umik ruske vojske z ukrajinskega ozemlja v okviru njenih mednarodno priznanih meja.

Voditelji obeh regionalnih organizacij so govorili še o sodelovanju pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in energetika, ter o dvostranskih odnosih, vključno s trgovino.

Srečanje voditeljev članic EU-ja z voditelji arabskih zalivskih držav