Srbski predsednik Aleksandar Vučić je kosovskega premierja Albina Kurtija obtožil, da želi uničenje in pregon srbskega naroda s Kosova. Foto: EPA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je kosovskega premierja Albina Kurtija obtožil, da želi uničenje in pregon srbskega naroda s Kosova. Foto: EPA

Kosovska policija je potrdila, da so v Mitrovici na severu države ponoči pridržali štiri mladeniče srbske narodnosti in jih priprli, poroča portal Kosovo Online.

Po navedbah kosovske policije so bili trije od mladeničev pod vplivom alkohola in so žalili ter napadli dva policista, enega izmed njiju naj bi tudi poškodovali. Zaradi suma napada na uradno osebo so zanje odredili pripor in jih bodo predali državnemu tožilcu.

Srbski premier Miloš Vučević je za srbsko televizijo Prva TV danes dejal, da so po informacijah, ki jih je dobil od vodje srbskega urada za Kosovo Petra Petkovića, policisti tri mladeniče zvlekli iz enega od objektov in jih pretepli. Pridržali so tudi četrtega mladeniča, ki je dogajanje posnel s svojim telefonom.

Iz urada za Kosovo so domnevno početje kosovskih policistov po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS označili za ogledalo protisrbske politike kosovskega premierja Albina Kurtija ter nadaljevanje represije, ki jo na severu Kosova trpijo Srbi.

Kosovski premier Albin Kurti. Foto: Reuters
Kosovski premier Albin Kurti. Foto: Reuters

Vučić: Kurti želi uničenje in pregon srbskega naroda

Da Kurti želi uničenje in pregon srbskega naroda s Kosova, je izjavil tudi Vučić. Po njegovem prepričanju to ni jasno samo Beogradu, ampak tudi vsem drugim.

"Ko ukinete 5800 delovnih mest in ko ljudje ne morejo opravljati ničesar od tega, kar lahko v sodobnem svetu počne vsakdo, samo zaradi ilegalnih, kriminalnih in protizakonitih odločitev Kurtija, morate sprejeti ukrepe, ki bodo pripeljali do vrnitve določenih pravic, čemur bi rekli status quo ante," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Vučić. Napovedal je, da bo javnost glede tega nagovoril v prihodnjih 72 urah.

Vučić je ukrepe napovedal po današnjem srečanju s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom. Ločeno se je sešel tudi z ameriškim veleposlanikom v Beogradu Christopherjem Hillom.

Po srečanju je poudaril, da je Beograd vedno odprt za dialog s Prištino, vendar pa da "Srbija ne bo dovolila pogroma in pregona svojega prebivalstva".

Lajčak je z namenom dogovora o naslednjem srečanju v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med stranema v ponedeljek obiskal tudi Prištino, kjer je znova zahteval popolno uveljavitev ohridskega sporazuma, ki predvideva tudi delno avtonomijo Srbov, je za Radio Prvi poročal RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin.

Sporočil pa je tudi, da je Srbija umaknila pismo, v katerem je takratna premierka Ana Brnabić zapisala rdečo linijo Beograda – kakršno koli priznanje Kosova. Novinarji ugibajo, da Lajčak danes izjav ni dajal zato, da mu ne bi bilo treba pojasnjevati te poteze, za katero srbska javnost prej ni vedela.

Tiskovni predstavnik EU-ja za zunanje zadeve Peter Stano je dejal, da je ohridski sporazum obvezujoč za obe strani in da mora Srbija odgovoriti, kdaj in zakaj je umaknila pismo, je poročal Kosovo Online.

Če obe strani ne uveljavita sporazuma, ne bosta mogli nadaljevati svoje evropske poti.

"Jasno je, da je za nas to končni in mednarodno zavezujoč dokument tako za Kosovo kot za Srbijo in ne potrebujemo nobenih nadaljnjih dogovorov. Kar potrebujemo in kar Prištino in Beograd opozarjajo tako iz Bruslja, prestolnic držav članic, pa tudi iz Washingtona, je uveljavitev dogovora. Brez implementacije ne bo napredka v procesu pristopa k EU-ju," je še dejal Stano.

Poljski pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor na mejnem prehodu med Kosovom in Srbijo pri kraju Merdare. Foto: Reuters
Poljski pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor na mejnem prehodu med Kosovom in Srbijo pri kraju Merdare. Foto: Reuters

Ustavljen dialog

Dialog pod okriljem EU-ja je v zadnjem obdobju sicer zastal, Priština pa je sprejela več enostranskih odločitev.

Februarja so kosovske oblasti tako ukinile srbski dinar in zaprla nekatere institucije, ki delujejo v srbskem sistemu. Kosovska policija pa je konec avgusta izvedla racije v občinskih uradih v štirih občinah na severu države in jih zaprla. Med drugim naj bi vdrli v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo ter enega od centrov za socialno delo.

Policija tudi danes, že dvanajsti dan, blokira poslopja srbskih uradov in institucij na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Več kot sto zaposlenih v srbskih institucijah tako še vedno ne more na svoja delovna mesta.

EU in Nato sta glede poteze izrazila razočaranje nad pomanjkanjem usklajevanja med kosovskimi varnostnimi organi in mednarodnimi partnerji.