Protest, ki je v sredo potekal v Kragujevcu. Foto: Reuters
Protest, ki je v sredo potekal v Kragujevcu. Foto: Reuters

V Srbiji že več kot dva tedna potekajo protesti nasprotnikov pridobivanja litija v dolini reke Jadar na zahodu države. Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga načrtuje avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, ter mu že ves čas nasprotujejo.

Zveza ekoloških združenj Srbije je vladi pred časom postavila rok za sprejetje ukrepov proti pridobivanju te surovine, ki se izteče danes, v nasprotnem pa so napovedali zaostritev protestov.

Vučić je v petek zvečer ob napovedanem protestu v Beogradu dejal, da so od ruskih varnostnih služb dobili informacijo, da se v Srbiji pripravljajo množični nemiri s ciljem državnega udara.

Srbski notranji minister Ivica Dačić je medtem sporočil, da je policija v Subotici v sodelovanju z varnostnoobveščevalno agencijo Bia pridržala štiri ljudi, ki so po njegovih besedah načrtovali napad na policijo in izgrede na protestu.

Pravosodno ministrstvo je državljane danes pozvalo k ohranjanju reda in miru, organizatorji protesta pa so napovedali miren in dostojanstven shod. Zagotovili so, da bo za varnost skrbelo veliko varnostnikov, ter pozvali ljudi, naj na shod pridejo brez strankarskih simbolov in zastav drugih držav, poroča portal N1 Srbija.

V dolini reke Jadar so velike količine litija. Rio Tinto je tam že pred leti načrtoval gradnjo rudnika, ki bi lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil ali za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Projektu so tedaj ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik, a ga je pretekli mesec obnovila. S tem je prižgala zeleno luč za ponovni zagon projekta, le nekaj dni zatem pa je z Evropsko unijo podpisala sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin, je Rio Tinto nahajališče jadarita, zmesi litija in bora, odkril leta 2004, zaloge pa ocenjujejo na 158 milijonov ton. Letno bi lahko proizvedli 58.000 ton litija, kar je dovolj za milijon električnih vozil.

Na večernem protestu v glavnem mestu pričakujejo na tisoče ljudi, ni pa še jasno, ali bodo protestom, tako kot leta 2022, sledile tudi zapore cest.

V Srbiji protesti proti izkopavanju litija