Gradnja plinovoda Balkanski tok v Bolgariji, od koder ruski plin priteče tudi v Srbijo. Balkanski tok je podaljšek plinovoda Turški tok, obratovati je začel na začetku lanskega leta. Foto: EPA
Gradnja plinovoda Balkanski tok v Bolgariji, od koder ruski plin priteče tudi v Srbijo. Balkanski tok je podaljšek plinovoda Turški tok, obratovati je začel na začetku lanskega leta. Foto: EPA

"Za zdaj ne morem govoriti o ceni, o vseh podrobnostih se bomo dogovorili z Gazpromom," je Vučić dejal novinarjem."Če bomo vse uresničili, bomo imeli glede plina varno zimo," je dodal Vučić.

Dogovor za 2,2 milijarde kubikov plina

Po dogovoru naj bi Rusija Srbiji zagotovila 2,2 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina po ceni, ki je v tem trenutku trikrat nižja od cen, ki jih plačujejo druge države, na vrhuncu zime pa naj bi bila po Vučićevih besedah kar od 10- do 12-krat nižja, poroča STA.

Sorodna novica Dogovor Srbije in Madžarske o skupnem skladišču zemeljskega plina

Izračun cene naj bi temeljil na uveljavljeni formuli, pozimi, ko bo sicer cena najvišja, naj bi tako plačevali od 310 do 400 dolarjev na 1000 kubičnih metrov, je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

V dogovoru pa ni zajeta dobava dodatnih 800 milijonov kubičnih metrov plina, ki jih potrebujejo za nemoteno ogrevanje države. Cena tega plina še ni znana, Vučić pa je dejal, da lahko Putina kadar koli spet pokliče in se dogovori o dodatnih količinah plina, še navaja STA.

Gazprom večinski lastnik srbskega energetskega podjetja

Z rusko družbo Gazprom naj bi pogodbo o dobavi plina podpisali že čez nekaj dni, poroča STA. Gazprom je neposredno ali prek svojih podružnic večinski lastnik nekdanjega srbskega giganta Naftne industrije Srbije in večinski lastnik obeh plinovodov, prek katerih plin v Srbiji prihaja do gospodinjstev in industrije, je še poročal Boštjan Anžin.

Trenutna pogodba se izteče konec maja

Predsednik Srbije Vučić. Foto: EPA
Predsednik Srbije Vučić. Foto: EPA

10-letna pogodba o dobavi plina, ki jo je Srbija sklenila z ruskim državnim podjetjem Gazprom, se izteče 31. maja. Srbija je doslej plačevala drugo najnižjo ceno plina v Evropi, za Belorusijo.

Vučić je še dejal, da se je s Putinom pogovarjal o povečanju kapacitet za skladiščenje plina v Srbiji.

Srbija je ena redkih evropskih držav, ki zoper Rusijo do zdaj niso uvedle sankcij zaradi njenega napada na Ukrajino, je pa uradni Beograd v ZN-u podprl resolucijo, ki obsoja kršenje integritete in suverenosti Ukrajine.

Vučić junija na srečanjih s Scholzem in tudi Lavrovom

V današnjem pogovoru s Putinom je Vučić sicer izrazil željo, da bi v Ukrajini čim prej zavladal mir, še poroča dopisnik Anžin.

Srbski predsednik pričakuje nadaljevanje pritiska, ne le v povezavi s sankcijami, ampak tudi ko gre za priznanje neodvisnosti Kosova. Čakajo ga srečanje z evropskim komisarjem za širitev, poročevalko v evropskem parlamentu, sredi junija še obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza – nemški parlament pa od evropskih institucij pričakuje, da še enkrat preučijo predpristopno pomoč kandidatkam, ki niso uvedle sankcij proti Rusiji. A le tri dni pred Scholzem naj bi v Beograd prišel tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.