Aleksandar Vulin in Vladimir Putin na srečanju v Vladivostoku. Foto: Reuters
Aleksandar Vulin in Vladimir Putin na srečanju v Vladivostoku. Foto: Reuters

"Srbija, ki jo vodi Aleksandar Vučić, je Srbija, ki ne bo nikoli članica zveze Nato, ki ne bo nikoli uvedla sankcij proti Rusiji in ki nikoli ne bo dovolila, da z njenega ozemlja izvajajo kakršne koli protiruske akcije," je izjavil Vulin. Poudaril je še, da je Srbija ne samo strateški partner Rusije, ampak tudi njen zaveznik, ter da je zaradi tega pod ogromnim pritiskom.

Vulin, ki je bil do lanskega novembra šef srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, je Rusijo od začetka vojne v Ukrajini obiskal že večkrat, nazadnje pred dvema tednoma. Današnji pogovor s Putinom je potekal ob robu vzhodnega gospodarskega foruma EEF v Vladivostoku, srečanje pa so v živo prenašali na YouTubu.

Putin je poudaril, da je obseg blagovne menjave med državama rahlo upadel. Dodal pa je, da se zaveda, da se srbska vlada ukvarja s tem in da obstaja veliko zanimivih področij za sodelovanje, kot so proizvodnja, transport in industrija. Poudaril je, da ima Rusija ključno vlogo pri oskrbi Srbije z energetskimi viri in to pod ugodnimi pogoji. Spomnil je še, da marca poteče pogodba o dobavi zemeljskega plina.

Putin je izrazil tudi pričakovanje, da se bo Vučić udeležil vrha skupine hitro rastočih gospodarstev Brics, ki bo potekal oktobra v Kazanu in za katerega so mu že poslali vabilo.
Srbija uradno podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vendar pa zaradi ruske invazije v Ukrajini noče uvesti sankcij proti Moskvi, k čemur jo kot kandidatko za članstvo v Evropski uniji pozivajo države članice.

EU okrcal srečanje

EU je pred srečanjem Vulina in Putina za Voice of America (VOA) opozorila, da ohranjanje vezi z Rusijo v času njene agresije proti Ukrajini ni v skladu z vrednotami EU-ja in procesom pridruževanja.

Iz ameriškega State Departmenta pa so sporočili, da ZDA cenijo partnerstvo Srbije v boju proti ruski agresiji v Evropi in to, da daje humanitarno pomoč ukrajinskemu narodu. Dodali so tudi, da njihov fokus ostaja na sodelovanju z voditelji Srbije za krepitev strateškega partnerstva med državama, medtem ko Srbija še naprej gradi varno prihodnost v Evropi, ki bo odporna proti političnemu in gospodarskemu izsiljevanju Rusije.