Salvinijev varnostni sveženj zaostruje protipriseljensko zakonodajo. Foto: Reuters
Salvinijev varnostni sveženj zaostruje protipriseljensko zakonodajo. Foto: Reuters

Z novo zakonodajo bo tudi olajšana zaplemba ladij nevladnih organizacij, ki brez dovoljenja vplujejo v italijanska pristanišča.

Odlok, ki ga je podpisal notranji minister Matteo Salvini, je sicer začel veljati že 15. junija, a je potreboval potrditev v parlamentu, da ostane del italijanske zakonodaje. Člani italijanske populistične vladajoče koalicije so poleg tega vložili več amandmajev, s katerimi so protipriseljensko zakonodajo dodatno zaostrili. Za zakon je v poslanski zbornici glasovalo 322 poslancev, 90 jih je bilo proti. Končna različica potrebuje še podporo v italijanskem senatu, kjer naj bi bilo glasovanje predvidoma 13. avgusta.

Italijanska vlada, v kateri sta Liga in Gibanje petih zvezd, je v sredo na zaostreno protipriseljensko zakonodajo tudi vezala glasovanje o zaupnici vladi.

Vladna koalicija je na predlog zakona vezala tudi glasovanje o zaupnici vladi. Foto: Reuters
Vladna koalicija je na predlog zakona vezala tudi glasovanje o zaupnici vladi. Foto: Reuters

Denarno kazen do zdaj naložili dvema ladjama

Nova zakonodaja predvideva tudi oblikovanje posebnega sklada, iz katerega naj bi državam, ki pri vračanju prebežnikov v njihove domovine dejavno sodelujejo, namenili dodatna finančna sredstva. Za dejavnosti tujih policistov pri tajnih operacijah proti mednarodnim tolpam za tihotapljenje ljudi je italijansko notranje ministrstvo namenilo dva milijona evrov.

Finančne kazni za nevladne organizacije, ki na morju rešujejo prebežnike, so del Salvinijeve stroge migrantske politike. Finančne kazni so doslej zaradi vplutja v italijanske ozemeljske vode in ker sta na italijanski otok pripeljali več deset rešenih ljudi, naložili nemški organizaciji Sea Watch in italijanski Mediterranea. Prav tako so obema organizacijama italijanske oblasti zaplenile njuni plovili.

Spomnimo, ladja Sea Watch 3 je brez dovoljenja italijanske vlade konec junija vplula v pristanišče na Lampedusi. Pred tem je ladja z več deset prebežniki, ki so jih rešili na morju, brez cilja plula po morju.

Ostrejše kazni tudi za vandalizem in nasilje

Novi italijanski varnostni sveženj predvideva tudi ostrejše kazni za vandalizem med protesti. Ta od zdaj ne bo kaznovan zgolj z denarno kaznijo, ampak z zaporom. Ostrejše kazni so predvidene tudi za upiranje policistom med protesti in ob morebitnem nasilju na športnih dogodkih.