Prek videopovezave je udeležence nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Prek videopovezave je udeležence nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Še dodatno milijardo evrov je obljubila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v obliki posojila za kritje potreb ljudi, razseljenih zaradi invazije.

Evropska komisija se je na donatorski konferenci v Varšavi ob tem zavezala, da bo v podporo Ukrajini in državam, ki sprejemajo ukrajinske begunce, namenila milijardo evrov.

"Od tega bo šlo 600 milijonov Ukrajini, ukrajinskim oblastem in delno tudi Združenim narodom. 400 milijonov evrov pa bomo namenili sosednjim državam, ki so se tako izjemno odrezale pri pomoči beguncem, ki prihajajo," je sporočila von der Leyen.

Sorodna novica Kijev se počasi vrača v stare tirnice – vračajo se tudi tuji diplomati in veleposlaništva
Ursula von der Leyen je na Poljsko pripotovala naravnost iz Kijeva. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen je na Poljsko pripotovala naravnost iz Kijeva. Foto: Reuters

"Solidarnost držav, podjetij in ljudi po vsem svetu ponuja nekaj luči v tej temni uri," je izjavila na konferenci. "In ko bodo bombe nehale padati, bomo pomagali prebivalcem Ukrajine obnoviti njihovo državo. Še naprej bomo podpirali Ukrajino."

Slovenija bo za pomoč Ukrajini namenila dodatnih skoraj milijon evrov, je napovedal slovenski premier Janez Janša in spomnil, da je Slovenija že do zdaj za humanitarno pomoč Ukrajini skozi mednarodne organizacije namenila več kot milijon evrov.

"Danes obljubljamo dodatnih skoraj milijon evrov skozi Mednarodni odbor Rdečega križa in Svetovni program za hrano," je v videonagovoru dejal Janša. Kot je še dejal, bo Slovenija nudila tudi pomoč v naravi za ukrajinske begunce v Moldaviji, na Slovaškem in Poljskem.

Janša se je za pomoč Ukrajini zavzel tudi na ekonomskem forumu Delfi, ki je potekal v Atenah. Kot je dejal prek videopovezave, je treba narediti vse, da se pomaga Kijevu, v to sodi tudi pospešitev članstva v EU-ju. "Sedaj vidimo, da če se EU ne širi, se širi nekdo drug. Sedaj plačujemo ceno," je povedal.

Zavzel se je tudi za nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini. "Pomagati moramo beguncem, razmišljati moramo o obnovi po vojni, a najprej moramo dati vso možno vojaško pomoč, saj le ta lahko rešuje življenja in ustavi vojno."

Justin Trudeau. Foto: Reuters
Justin Trudeau. Foto: Reuters

Ukrajincem zavezani tudi Kanadčani

Donatorsko konferenco sta v poljski prestolnici organizirali Evropska komisija in Kanada s ciljem zagotoviti sredstva za ukrajinsko prebivalstvo, med drugim za pokrivanje njihovih osnovnih potreb in nujno humanitarno pomoč.

"Naj gre za hrano, vodo, zavetje ali zdravniško pomoč, še naprej vam bomo ščitili hrbet in nudili pomoč, ki jo trenutno potrebujete. Podpiramo Ukrajino," je dejal kanadski premier Justin Trudeau.

Današnji dogodek predstavlja vrhunec svetovne kampanje, ki se je začela konec marca, njegov namen pa je bil mobilizirati vlade, institucije, umetnike, podjetja in posameznike, da pripomorejo ali prispevajo k temu, da se humanitarna prizadevanja v Ukrajini in njenih sosedah finančno podprejo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.