Nato začenja skupne vojaške vaje na Poljskem in v baltskih državah, ki bodo trajale do 15. junija. Foto: Reuters
Nato začenja skupne vojaške vaje na Poljskem in v baltskih državah, ki bodo trajale do 15. junija. Foto: Reuters
Zagan
Ameriška vojska je maja lani na Poljskem odprla novo evropsko poveljstvo, ki poveljuje 6.000 pripadnikom ameriških sil. Poljska si zdaj prizadeva za stalno ameriško vojaško prisotnosti. Foto: Reuters

"Vojaške vaje niso provokacija Rusije, temveč vaje z našimi zavezniki," je sporočilo evropsko poveljstvo ameriške vojske, poroča Deutsche Welle.

Vaje, ki bodo trajale do 15. junija, se začenjajo le nekaj dni po tem, ko je Poljska pokazala interes za stalno namestitev ameriške tankovske divizije na svojem ozemlju. Dokument poljskega obrambnega ministrstva je razkril, da bi namestitev ameriških sil stala od 1,3 do 1,7 milijarde evrov.

Predlog je naletel na neodobravanje Kremlja, kjer so prepričani, da vsaka tovrstna napotitev oboroženih sil "ne bo pripomogla k večji varnosti in stabilnosti na celini".

ZDA so okrepile svojo prisotnost na vzhodni meji Nata, predvsem na Poljskem, po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014. ZDA na Poljskem vodijo večnacionalno Natovo bojno skupino, Nemčija, Velika Britanija in Kanada pa poveljujejo trem drugim bojnim skupinam v pribaltskih državah.

"Vaje prikazujejo obvezo zavezništva drug drugemu," je dejal ameriški brigadni general Richard Coffman in pripomnil, da so vaje namenjene fleksibilnosti kopenskih in zračnih sil pri odzivanju na krizne razmere.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v ponedeljek v Varšavi dejal, da pričakuje, da bodo voditelji držav članic na julijskem vrhu Nata v Bruslju sprejeli odločitev o okrepitvah, pripravljenosti in vojaški mobilnosti sil v Evropi, predvsem glede štirih bojnih skupin, ki so jih mobilizirali leta 2016.

ZDA krepijo navzočnost
Ameriška vojska je maja lani na Poljskem odprla novo evropsko poveljstvo, ki poveljuje 6.000 pripadnikom ameriških sil. Te v regiji delujejo v okviru operacij Nata in Pentagona. Premik ameriških oboroženih sil velja za največjega po koncu hladne vojne. Namenjen je bil zagotavljanju varnosti najvzhodnejših članic zavezništva ob številnih ruskih vojaških vajah in priključitvi Krima Rusiji.