Prizor Donave, ki poplavlja v Pilismarotu. Foto: Reuters
Prizor Donave, ki poplavlja v Pilismarotu. Foto: Reuters

"Zaradi izrednih vremenskih razmer in poplav na Madžarskem, ki še vedno potekajo, sem preložil vse svoje mednarodne obveznosti," je na omrežju X zapisal Orban, ki ima sicer za sredo predviden govor v Evropskem parlamentu, v katerem naj bi predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Odločitev Orbana je že pozdravil vodja madžarske opozicijske stranke Spoštovanje in svoboda (Tisza) Peter Magyar. "Viktor Orban je sprejel naše priporočilo in odpovedal udeležbo na razpravi Evropskega parlamenta v Strasbourgu. To je bila pravilna odločitev. V tako resnih poplavnih razmerah ni prostora za politične razprave," je dodal.

Orban je sicer v jutranjih urah že sklical sestanek operativnega organa, pristojnega za zaščito pred poplavami, na katerem so določili najnujnejše naloge in načrte za zaščito pred poplavami v prihodnjih dneh. Popoldne pa je o ukrepih za zaščito pred poplavami spregovoril tudi s predsednikom države Tamasem Sulyokom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Župan Budimpešte Gergely Karacsony je medtem sporočil, da je od danes na vseh odsekih Donave v glavnem mestu v veljavi najvišja stopnja poplavne ogroženosti.