Na Poljskem, ki je pomembna podpornica Ukrajine, je trenutno nameščenih 10.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Na Poljskem, ki je pomembna podpornica Ukrajine, je trenutno nameščenih 10.000 ameriških vojakov. Foto: EPA

Biden v svojem ukazu pravi, da je to potrebno za utrditev enot, ki sodelujejo v operaciji Atlantska odločnost. Ta se je začela že leta 2014 po ruski pripojitvi Krima. Misija Atlantska odločnost je namenjena utrditvi zaveznikov vzhodnega krila Nata proti nadaljnji ruski agresiji.

Evropsko poveljstvo Združenih držav Amerike (EUCOM) je po predsednikovem ukazu sporočilo, da to ne spreminja števila ameriških vojakov v Evropi. "Ne gre za dodatne sile," je novinarjem povedal ameriški general Douglas Sims. "Nasprotno, rezervisti bi lahko v prihodnje prevzeli naloge, ki so jih prej opravljali vojaki iz aktivne enote," je dodal.

Tudi tiskovni predstavnik EUCOM-a Bill Speaks je dejal, da to ne pomeni spremembe v številu ameriških vojakov v Evropi, ampak le omogoča večjo fleksibilnost.

Ameriško obrambno ministrstvo je tudi povedalo, da bo o uporabi novih pooblastil na koncu odločal poveljnik EUCOM. Bidnov ukaz je že sprožil preplah pri republikanskih podpornikih nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki nasprotujejo odločni podpori Washingtona Ukrajini.

General Sims je dejal, da ta poteza ponazarja neomajno podporo in zavezanost ZDA obrambi Natovega vzhodnega krila po ruski nezakoniti in neizzvani vojni proti Ukrajini.

Po ruski vojaški agresiji na Ukrajino so ZDA napotile v Evropo dodatnih 20.000 vojakov, s čimer se je njihovo število na evropskih tleh povečalo na 100.000.