Policija je aretirala protestnika med protesti proti sprejetju nacionalnega zakona v Hongkongu. Foto: Reuters
Policija je aretirala protestnika med protesti proti sprejetju nacionalnega zakona v Hongkongu. Foto: Reuters

Sporazum med Londonom in Pekingom, ki je bil v veljavi zadnjih 30 let, temelji na tem, da lahko osumljenca kaznivih dejanj v Hongkongu London izroči Pekingu, kjer mu tudi sodijo.

Britanski minister za zunanje zadeve Dominic Raab naj bi poleg umaknitve omenjenega izročitvenega sporazuma danes predstavil še vrsto drugih ukrepov, poroča BBC, ki med drugim omenja tudi sankcije proti pomembnim kitajskim uradnikom.

Peking je že zagrozil s povračilnimi ukrepi in Združeno kraljestvo obtožil vmešavanja v notranje zadeve. Kitajska vztraja, da spoštuje mednarodne zakone, ZDA in Združeno kraljestvo pa je obtožila "destabilizacije Hongkonga".

Sorodna novica ZDA ustavile izvoz obrambne opreme v Hongkong

Sporni zakon o nacionalni varnosti
Odnose med Londonom in Kitajsko je še dodatno načel konec junija sprejeti sporni zakon o nacionalni varnosti, ki v Hongkongu kriminalizira vsako dejanje odcepitve, subverzije, terorizma ali dogovarjanja s tujimi silami.

Predvideva tudi vzpostavitev posebnega odbora v Hongkongu, na čelu katerega bo voditeljica Carrie Lam, njegovo delovanje pa bo nadzirala kitajska centralna vlada v Pekingu. Odbor bo prav tako zbiral obveščevalne podatke in vodil kazenske postopke proti nacionalni varnosti. Mnogi se bojijo, da bi to pomenilo konec njihovih političnih pravic in svoboščin ter okrnilo avtonomijo.

Že poleti lani pa je v Hongkongu sprožil množične proteste zakon, ki bi omogočili izročitev osumljencev na sojenje celinski Kitajski, a so zakon pozneje umaknili.

Kršenje načela 'ena država, dva sistema'
Tako Evropska unija kot ZDA in Združeno kraljestvo so Peking obtožili kršenja načela 'ena država, dva sistema', ki je Hongkongu omogočal določeno stopnjo avtonomije, odkar mu je leta 1997 Združeno kraljestvo prepustilo suverenost.

Sorodna novica Velika Britanija popustila pritiskom ZDA in Huaweiu prepovedala razvoj 5G

Zakon o nacionalni varnosti je obsodila mednarodna skupnost, po pritiskih ZDA pa je Združeno kraljestvo sredi julija prepovedalo sodelovanje kitajskega telekomunikacijskega velikana pri razvoju svojega omrežja 5G. Telekomunikacijski operaterji nove opreme od Huaweia ne bodo smeli kupovati od prihodnjega leta, do konca leta 2026 pa bodo morali odstraniti obstoječo opremo.

Stopnjevanje pritiska na Kitajsko nadaljujejo tudi ZDA, ki so pred dnevi naznanile, da bodo ZDA zahteve Kitajske v Južnokitajskem morju po novem obravnavale kot nezakonite. Prav tako pa so ustavile izvoz obrambne opreme v Hongkong, saj "ne morejo tvegati, da bi oprema prišla v roke kitajski vojski".