Volišča bodo odprta do 23.00 po srednjeevropskem času. Foto: Reuters
Volišča bodo odprta do 23.00 po srednjeevropskem času. Foto: Reuters

Laburistom ankete napovedujejo okrog 40 odstotkov glasov, torijcem pod vodstvom Rishija Sunaka pa približno 20. Konservativci bi lahko dosegli celo najslabši izid doslej, kar je posledica gospodarskih razmer pa tudi prerekanj znotraj stranke, saj se je v osmih letih zamenjalo kar pet premierjev. Spomnimo, Sunak je na Downing Street prišel oktobra leta 2022, potem ko je po le 44 dneh na oblasti odstopila njegova predhodnica Liz Truss.

Laburisti čez "magičnih" 400 sedežev?

Kako se bo zmaga laburistov odrazila v številu poslancev, je težko napovedati, saj v 650 volilnih okrožjih sedež zasede zmagovalec, medtem ko drugi glasovi propadejo. Se pa pojavljajo ocene, da bi lahko laburisti, ki so v iztekajočem mandatu zasedali 205 sedežev, osvojili rekordno število poslancev, morebiti celo več kot 400. Po drugi strani bi lahko število konservativnih članov spodnjega doma parlamenta po veliki zmagi leta 2019, ko jim je pripadlo 365 sedežev, padlo celo pod 100.

Nekateri napovedujejo, da bi lahko laburisti dosegli celo eno največjih zmag v zgodovini države in da bi imeli lahko v parlamentu takšno večino, s kakršno sta se lahko v preteklosti pohvalila Tony Blair in Margaret Thatcher.

Starmer je dejal, da je pred Britanci 'novo obdobje upanja in priložnosti'. Foto: Reuters
Starmer je dejal, da je pred Britanci 'novo obdobje upanja in priložnosti'. Foto: Reuters

V skoraj petih desetletjih, odkar je leta 1979 Thatcher zasedla mesto premierke, sta se vodilni stranki na oblasti izmenjali le dvakrat – v devetdesetih je Tony Blair s takrat osupljivo prednostjo 13 odstotnih točk in 253 sedeži prednosti pred konservativci v vlado vrnil laburiste, pred 14 leti pa je konservativcem večino znova zagotovil David Cameron. Na zadnjih volitvah leta 2019 so torijci pod vodstvom Borisa Johnsona prepričljivo zmagali.

A nekateri opozarjajo, da bo volilna udeležba verjetno precej nizka.

Starmer: Začenja se novo poglavje

"Danes lahko Britanci začnemo pisati novo poglavje. Ne moremo si privoščiti še petih let pod vodstvom konservativcev. A sprememba se bo zgodila le, če boste volili laburiste," je dejal Starmer, nekdanji glavni tožilec Anglije in Walesa, ki je stranko prevzel iz rok Jeremyja Corbyna, potem ko je ta leta 2019 doživel najhujši poraz laburistov v zadnjih 84 letih.

Sunak, ki je volitve razpisal več mesecev prej, kot je bilo pričakovano, je v zadnjih tednih opustil pozive k peti zaporedni zmagi konservativcev in namesto tega začel opozarjati na nevarnosti, ki bi jih v parlamentu predstavljala laburistična stranka, če ne bi imela resnega nasprotnika. Na volilni dan je znova opozoril, da namerava laburistična stranka zvišati davke, ovirati gospodarsko okrevanje in v času geopolitičnih napetosti naredila državo še ranljivejšo. "Naredili bodo trajno škodo naši državi in gospodarstvu – tako kot zadnjič, ko so bili na oblasti," je dejal Sunak. "Ne dovolite, da se to zgodi." Laburisti njegove obtožbe zanikajo.

Konservativci so se sprijaznili s porazom, skušajo ga le čim bolj omejiti. Foto: Reuters
Konservativci so se sprijaznili s porazom, skušajo ga le čim bolj omejiti. Foto: Reuters

Bi lahko Sunak ostal celo brez stolčka?

Celo Sunak po informacijah iz njegovega ožjega kroga ne more biti povsem prepričan, da bo ohranil svoj sedež v Yorkshiru. V zadnjih tednih kampanje je bil prisiljen obiskovati tudi okrožja, v katerih konservativci niso izgubili že več desetletij. V strahu pred popolnim volilnim kolapsom so v sredo nekateri vidni člani konservativne stranke že vnaprej priznali poraz, denimo minister za delo Mel Stride in nekdanja notranja ministrica Suella Braverman, je poročal Radio Slovenija.

Precejšnjo podporo, okrog 16 odstotkov, ankete napovedujejo tudi desni populistični stranki Reform UK, vodenje katere je junija prevzel nekdaj vodilni zagovornik brexita Nigel Farage, a zaradi volilnega sistema ne velja za zelo verjetno, da bi stranka resno ogrozila položaj konservativcev v parlamentu. Nekaj glasov bo šlo tudi sredinskim liberalnim demokratom.

Glavna tema visoki življenjski stroški

Glavne teme v predvolilni kampanji so bile slabo stanje v zdravstvu, visoki življenjski stroški in slabi gospodarski kazalniki, za kar so številni krivili vlado. Sunak jih je sicer prepričeval, da njegov gospodarski načrt deluje, na kar da med drugim kaže nedavni padec inflacije na najnižjo raven v treh letih.

Volišča so se odprla ob 8.00, zaprla pa se bodo ob 23.00 po srednjeevropskem času. Takrat bodo znani tudi izidi vzporednih volitev.

Je pred Združenim kraljestvom politični preobrat?