Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zamenjal vodjo ukrajinske varnostne službe in generalno državno tožilko. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zamenjal vodjo ukrajinske varnostne službe in generalno državno tožilko. Foto: EPA

Kot je navedel, je več kot 60 njunih sodelavcev na ozemljih, ki so jih zavzele ruske sile, delovalo proti Ukrajini. Dodal je, da je potrjenih 651 kazenskih postopkov, povezani z veleizdajo.

Po pisanju BBC-ja je s tem namenom razrešil vodjo ukrajinske varnostne službe (SBU) Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo, ki dogodka še nista javno komentirala.

Sorodna novica Ruska vojska: Uničili smo napredni raketni sistem Natovih zaveznic Himars

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je novico o njuni razrešitvi objavil v nočnem videoposnetku: "Takšen nabor kaznivih dejanj zoper temelje državne varnosti predstavlja zelo resna vprašanja pristojnima vodjema (obeh resorjev)," je dejal in dodal, da bo "vsako od teh vprašanj dobilo ustrezen odgovor".

Kot še poroča BBC, odpustitev vodje SBU-ja Ivana Bakanova, sicer prijatelj Zelenskega še iz otroštva, sledi visokoprofilirani aretaciji nekdanjega regijskega vodje SBU-ja na Krimskem polotoku po aneksiji Rusiji leta 2014. Oleg Kulinjič je osumljen izdaje.

Menjave že izvedene

Zelenski je za začasnega vodjo varnostne službe danes imenoval dosedanjega namestnika Bakanova, 39-letnega Vasila Maljuka. Ta naj bi pred kratkim sodeloval pri aretaciji nekdanjega visokega uradnika SBU-ja, ki je bil osumljen veleizdaje zaradi domnevnega posredovanja tajnih podatkov Rusiji.

Irino Venediktovo, ki je vodila prizadevanja za obdelavo ruskih vojnih zločinov v Ukrajini, naj bi na položaju generalnega državnega tožilca začasno zamenjal Oleksij Simonenko.

Grožnja Moskve Washingtonu glede Krimskega polotoka

Ruske sile se medtem pripravljajo na naslednjo stopnjo napadov, opozarja ukrajinska obveščevalna služba. Opažajo namreč okrepljeno uporabo taktičnega letalstva in helikopterjev v napadih na ukrajinske cilje.

Moskva ob tem grozi Washingtonu, češ da bo poskus napada na Krimski polotok izzval protiudarec, "od katerega si vodstvo v Kijevu ne bo opomoglo," je dejal predstavnik dume Mihail Šerement.

"Poskus ukrajinskih nacionalistov, da napadejo krimski most, bo imel posledice na center moči v Kijevu, na vojaško infrastrukturo in logistične kanale oskrbe z orožjem. Provokacije kijevskega režima bodo dobile takšen odgovor, da si od njega Ukrajina ne bo opomogla," je dejal za RIA Novosti.

Ob tem pa je bil jasen, da bo posledice za provokacije, povezane z napadi na Krimski polotok, čutile tudi ZDA, ki Ukrajino oskrbujejo z orožjem.

Zelenski odstavil pomembna uradnika