Francoski železniški delavci so po napadih hiteli odpravljati posledice sabotaž. Foto: Reuters
Francoski železniški delavci so po napadih hiteli odpravljati posledice sabotaž. Foto: Reuters

V petkovih usklajenih sabotažah na francosko omrežje hitrih vlakov so vandali poškodovali infrastrukturo vzdolž prog, ki povezujejo Pariz z mesti, kot so Lille na severu, Bordeaux na zahodu in Strasbourg na vzhodu, medtem ko so na progi Pariz–Marseille po navedbah železniškega operaterja SNCF preprečili sabotažo.

Pri SNCF-ju so v izjavi za javnost poudarili, da so "zaposleni celo noč delali v zahtevnih razmerah in dežju, da bi kar se da izboljšali prometno zmogljivost najbolj obljudenih železniških relacij, ki so jih ohromili napadi".

Kot je sporočil SNCF, bo še naprej moten promet na železniški povezavi po severni osi, medtem ko pričakujejo normalizacijo na atlantski osi. Kljub postopni normalizaciji bodo imeli vlaki na treh od desetih glavnih linij hitre železnice do dve uri zamude. Pri SNCF-ju zagotavljajo, da bo poskrbljeno za prevoz za vse ekipe, ki tekmujejo na olimpijskih igrah.

Na najpomembnejših relacijah trenutno vozi 70 odstotkov hitrih vlakov.

Še vedno imajo po poročanju BBC-ja težave potniki na železniški povezavi Eurostar, kjer je bila odpovedana četrtina mednarodnih vlakov.

V sabotaži poškodovani kabli. Foto: Reuters
V sabotaži poškodovani kabli. Foto: Reuters

Iskanje saboterjev

Odgovornosti za sabotaže ni prevzel še nihče, medtem ko je francoski premier Gabriel Attal dejal, da policija še vedno išče saboterje, ki so odgovorni za ohromitev železniškega omrežja.

Vladni predstavniki so povedali, da so saboterji prerezali ali zažgali posebne kable iz optičnih vlaken, ki so bistveni za varno delovanje železniškega omrežja. Eden od virov iz francoske vlade je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je operacijo "dobro pripravila" in organizirala "ena sama struktura".

Po ocenah SNCF-ja so motnje v železniškem prometu zaradi sabotaž v petek prizadele okoli 250.000 potnikov. Francoski minister za promet Patrice Vergriete je dejal, da bi bilo lahko v treh dneh skupno prizadetih 800.000 potnikov, saj pričakujejo, da se bodo motnje v železniškem prometu pojavljale do ponedeljka.

"Popolno normalizacijo pričakujemo v ponedeljek," je zatrdil Vergriete.