Opustošenje po požaru v krajinskem parku Biokovo. Foto: BoBo
Opustošenje po požaru v krajinskem parku Biokovo. Foto: BoBo

V dveh požarih v Splitsko-dalmatinski županiji, v Tučepih pri Makarski in Vrsinah pri Trogirju, je do zdaj zgorelo okoli 800 hektarjev nizkega rastlinja, trave in borovega gozda, požar pa gasi približno 500 gasilcev, je potrdil gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Jutarnji list je poročal, da je po besedah Tucakovića v Tučepih zgorelo okoli 650 hektarjev, v Vrsinah pa 150.

Tucaković je poudaril, da imajo na terenu dovolj osebja in opreme, vendar je težava nedostopen teren. Dejal je, da bodo požar ukrotili jutri, saj do terena ni mogoče priti ne peš ne z vozili.

V Tučepih požar gasita dva kanaderja in trenutno ni nevarnosti, je zatrdil in dodal, da je ogenj dosegel tudi krajinski park Biokovo, kjer že delujejo gasilci.

Zgorel je tudi del krajinskega parka Biokovo, kjer so gozdovi avtohtonega dalmatinskega črnega bora.

Požar pri Tučepih gasi več kot 300 gasilcev. Foto: BoBo
Požar pri Tučepih gasi več kot 300 gasilcev. Foto: BoBo

Evakuirali več turistov

Požar pri Tučepih je izbruhnil v torek. "Stanje na terenu je trenutno na vseh požariščih veliko boljše. Gasilci so delali vso noč, da bi obranili objekte," je pred tem dejal Tucaković. Dodal je, da se je veter umiril, še vedno pa je na območju veliko dima.

Požar se je v sredo zvečer iz Tučepov razširil proti naselju Podgora. Plameni so bili visoki tudi do 30 metrov, ogenj pa se je hišam približal na zgolj 20 metrov, zato so evakuirali več turistov, medtem ko so lokalni prebivalci ostali na svojih domovih, je poročal portal Slobodna Dalmacija.

Županja Podgore Petra Radić je povedala, da so evakuirali od 30 do 40 ljudi, nekateri pa so se že ponoči vrnili domov, ker je gasilcem uspelo zaščititi objekte. Pri tem je dodala, da je nenavadno, da je večina turistov bežala iz hiš in apartmajev, ker niso imeli internetne povezave, ne zaradi strahu pred ognjem.

Hrvatski autoklub je sporočil, da je zaradi požara danes zaprta državna cesta od Makarske do predora Stupica pri Tučepih.

Poleg požarov v Tučepih in Podgori so se gasilci v Dalmaciji od torka bojevali tudi z obsežnim požarom pri Skradinu blizu Šibenika ter več drugimi požari.

Požar v Skradinu, ki je izbruhnil v torek, je po navedbah gasilcev še vedno aktiven, davi pa je proti požarišču poletel kanader. V požaru je zgorelo več kot tisoč hektarov makije, nizkega rastlinja in borovega gozda.

V Hrvaški gasilski zvezi so navedli, da je pri gašenju požarov od srede do danes zjutraj skupno sodelovalo 244 gasilskih organizacij s 755 gasilci, 257 vozili in desetimi letali.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi obsežnih požarov na Hrvaškem danes izdalo obvestilo, v katerem so slovenskim državljanom svetovali previdnost in spremljanje razmer v hrvaških medijih in prek spletnih strani Hrvaške gasilske zveze ter hrvaškega prometnega kluba Hak.

Državljane, ki bi potrebovali pomoč, so pozvali, naj pokličejo na telefonsko številko za nujne primere 112, če bi zaznali sumljivo vedenje posameznika, ki bi utegnil izzvati požar, pa policijo na telefonsko številko 192.