Ponoči so se na otoku Evbeja borili proti okoli sedem kilometrov dolgi liniji požara. Foto: Reuters
Ponoči so se na otoku Evbeja borili proti okoli sedem kilometrov dolgi liniji požara. Foto: Reuters

"Sami smo, bliža se nam konec," je posvaril župan mesta Istiaja na otoku Evbeja Gianis Kocias.

Na severnem delu otoka še vedno gori več kvadratnih kilometrov gozda. Ponoči so se borili proti okoli sedem kilometrov dolgi liniji požara. Z otoka so evakuirali že več tisoč ljudi, nazadnje tudi danes, ko so jih prišli iskat s trajekti.

"Pred nami je še en težek večer, še ena težka noč," je glede razmer na otoku dejal namestnik ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias.

Na jugu Peloponeza gori v bližini mesta Megalopolis, požar na zahodu pa se premika v smeri notranjosti polotoka proti gozdnatemu območju Arkadia. Po oceni namestnika ministra Hardaliasa so se razmere na polotoku sicer stabilizirale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritike na račun tega, da ostajajo letala blizu Aten

Regionalne oblasti pozivajo k dodatni pomoči predvsem iz zraka. Ob tem pa so kritični, da gasilska letala ostajajo v bližini Aten, zaradi česar drugod po državi požari še naprej divjajo nenadzorovano.

Foto: EPA
Foto: EPA

Gasilci medtem trdijo, da ne morejo biti na vseh koncih hkrati in da je severno od Aten obstajala nevarnost, da se požar razširi na poseljena območja. Tudi premier Kiriakos Micotakis je v preteklih dneh večkrat poudaril, da imajo življenja prednost pred lastnino.

Severno od Aten se sicer razmere stabilizirajo, saj jim je uspelo pogasiti nekaj manjših požarov. Ob umirjanju razmer pa so vidne hude posledice požarov. Po prvih ocenah je ogenj uničil več kot 300 hiš in industrijskih objektov. Hudo poškodovano je tudi električno omrežje in trajalo naj bi do 15 dni, preden bo znova stekla oskrba z električno energijo.

Grčiji so na pomoč priskočile številne države, med drugim v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite Romunija, Francija, Ciper in Poljska.

V Turčiji ni pod nadzorom še najmanj šest požarov

Tuje države so na pomoč v obliki letal in helikopterjev priskočile na pomoč tudi Turčiji, kjer pod nadzorom danes niso imeli še najmanj šestih požarov. Gasilci so se osredotočili predvsem na provinco Mugla na zahodu države, kjer močan veter otežuje gašenje. Zaradi vetra se je znova razplamtel požar v pokrajini Aydin, ki so ga predtem že spravili pod nadzor.

Razmere pa so se umirile v Antalyi, od koder počasi umikajo gasilske enote in jih selijo na zahod Turčije. Po ocenah strokovnjakov so požari do zdaj uničili že več kot 100.000 hektarjev površin.

V državi medtem preučujejo vzroke požarov. V Marmarisu naj bi požar pomotoma zanetili otroci. V Bodrumu pa so zaradi suma, da so iz avtomobila odvrgli cigaretne ogorke, aretirali tri ljudi.

Sorodna novica Slovenski gasilci se v Severni Makedoniji borijo s požari

Italiji grozijo novi požari

Italiji zaradi prihajajočega vročinskega vala grozijo novi požari, je v Rimu posvaril vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio. Prebivalce je pozval, da je nujno preprečiti kakršno koli ravnanje, ki bi lahko zanetilo požar. Boji proti požarom so bili že v preteklih dnevih naporni in dramatični, je dodal.

Najbolj vroče bo po napovedih v torek in sredo. Civilna zaščita pričakuje na Sardiniji in Siciliji temperature do 45 stopinj Celzija.

Na severu Sicilije so danes proti požarom aktivirali letala, saj so izbruhnili novi požari v bližini mesta San Mauro Castelverde. Tudi drugod v bližini Palerma gasilce pri delu podpirajo iz zraka.

Med drugim se proti požaru borijo še pri mestu Cesane v bližini Riminija.

Na severu države je medtem težave povzročalo obilno deževje. Iz Južne Tirolske poročajo o zemeljskih plazovih. Eden od plazov je zadel tudi hišo in avtomobil, a v nesreči ni bilo ranjenih. Iz več krajev poročajo tudi o povišanih gladinah potokov in rek.

O povišani gladini vode poročajo tudi iz Benetk. Ponoči je bila gladina morja okoli meter nad običajno ravnjo, delno je poplavilo tudi Markov trg. Protipoplavnega sistema Mose, ki preprečuje, da bi visoka voda dosegla središče zgodovinskega mesta, niso aktivirali. Tega običajno sprožijo, ko pričakujejo več kot 1,3 metra nad običajno gladino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Požari še pustošijo po Grčiji