Obupani prebivalci zgroženo opazujejo, kako jim ognjeni zublji uničujejo hiše. Foto: Reuters
Obupani prebivalci zgroženo opazujejo, kako jim ognjeni zublji uničujejo hiše. Foto: Reuters

Grčija se spopada z ekstremno visokimi temperaturami nad 40 stopinjami Celzija in najhujšim vročinskim valom v zadnjih 30 letih, kar je povzročilo številne gozdne požare. Trenutno gori kar na 56 krajih po državi, zaradi požarov pa so v bolnišnice do zdaj sprejeli 18 ljudi.

Z najhujšim požarom se borijo v severnem delu grškega glavnega mesta, ki je zaradi ognja ovit v rumenkasto meglico. Ogenj je uničil že številne hiše, gasilcem pa boj s plameni otežuje močan veter, zaradi česar je požar skoraj nemogoče spraviti pod nadzor.

Požar, ki je izbruhnil v torek, je zaustavil promet na avtocesti, ki Atene povezuje s severnim delom države. Oblasti so Atenčane pozvale, naj zaradi onesnaženja zraka ne zapuščajo svojih domov, saj lahko dim predstavlja nevarnost za ljudi, še posebej tiste z dihalnimi težavami.

Grški premier Kiriakos Micotakis je v četrtek zvečer napovedal še nekaj težkih dni. Po njegovem mnenju tovrstnih razmer doslej še niso imeli, saj sta "v preteklih dneh vročina in suša spremenili državo v sod smodnika".

Požari še naprej pustošijo tudi na otoku Evbeja in na Peloponezu. Na Evbeji so morali prebivalci kraja Agia Ana zapustiti svoje domove s pomočjo čolnov. Ljudi so evakuirali tudi z drugih delov otoka. Namestnik guvernerja otoka George Kelaiditis je dejal, da se Evbeja spopada z najhujšo katastrofo v zadnjih 50 letih.

Na Peloponezu je gasilcem uspelo pred požarom zaščititi antično Olimpijo, kjer so potekale prve olimpijske igre. Za požarom so ostala popolnoma opustošena zemljišča in številne mrtve živali. "Požar je izbruhnil okoli opoldneva z vrtinčastimi vetrovi in požgal domove ter živali. Zajce, ovce, pse, vse," je razmere opisal kmet Marinos Anastopoulos, ki pravi, da gre za katastrofo.

Grškim gasilcem pri gašenju požarov pomagajo kolegi iz Francije, Cipra, Švedske in Izraela.

Deseti zaporedni dan divjanja požarov

V sosednji Turčiji požari divjajo že deseti dan zapored. Od prejšnje srede so gozdni požari izbruhnili na več kot 200 lokacijah po državi. Umrlo je najmanj osem ljudi, uničenih pa je okoli 100.000 hektarjev gozdov in polj.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v četrtek zvečer izrazil upanje, da se bo veter v petek umiril in da bodo tako požare lažje spravili pod nadzor.